KOBİ'lerin Basel II farkındalığı
SMES' awareness of Basel II
- Tez No: 277577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, BASEL II, KOBİ'lerin Finansman Sorunları, SME, Basel II, SMEs Financial Problems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerin yaklaşık %99' unu KOBİ'ler oluşturmaktadır. Türkiye'deki KOBİ'lerin öz sermaye yapılarının zayıflığı ve idari yapılarındaki düzensizlikler finansman sorunlarının temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle ekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi ve finansal yapı içerisinde banka kaynaklarının artırılması, KOBİ'lerin finansman sorunlarının çözümü açısından önemlidir.Finansal piyasalarda yaşanan hızlı gelişmeler, KOBİ'lerin mali ve idari açıdan kendilerini güçlendirmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Finansal piyasaların getirdiği belkide en önemli yenilik Basel II düzenlemeleridir. Basel II düzenlemeleri finansal kurumları olduğu kadar bu kurumlarla kredi ilişkisi içinde olan özel sektör firmalarıda etkilemektedir. Basel II Sermaye yeterliliğine göre iyi şekilde finanse edilmiş, iyi yönetilen, gerekli tüm bilgileri doğru, zamanlı, güvenilir ve gerçeği yansıtır bir şekilde hazırlayan KOBİ'ler en iyi dereceyi alarak, finans kurumlarından düşük maliyetle kredilendirilme imkanına sahip olacaktır.Bu çalışmada KOBİ'lerin finansman sorunları ve Basel II düzenlemelerinin KOBİ'lerin finansman sorunlarına ne gibi çözümler getirdiğini ortaya koyarak KOBİ'lerin yapması gerekenleri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The SME?s constitute the approximate %99 of managements which are active in Turkey like being in all world countries. The weakness of self-capital structures constitute the basis of financial problems. For this reason providing economical stability, reducing inflation and credit costs and increasing the sources of bank in financial structure are important fort he solution of financial problems of SME?s.The rapid developments in financial current prices suggest the necessity of strengthening of SMEs? themselves for financial and managerial angles. Probably the most important newness which the financial current prices bring is the Basel II arrangements influence financial associations as well as the private sector firms which are in credit connections with these associations. According to the adequency of Basel II capital The SME?s which are financed in good way, well-ruied, prepare all necessary informations in true way, periodical and in a way that reflects the reality have the chance of being credited from financial associatons with low cost by taking the best degree.In this study, financial problems of the SMEs? and what the SME?s should do will be argued proving Basel II regulations solutions to the SMEs financial problems.