Tribalism, state formation and citizenship in Kuwait
Kuveyt'te aşiretçilik, vatandaşlık ve devlet oluşumu
- Tez No: 277619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZLEM TUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kuveyt, vatansızlık / devletsizlik, Devlet oluşumu, vatandaşlık, Orta Doğu, aşiretçilik, Kuwait, statelessness, state-formation, citizenship, Middle East, tribalism
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez Kuveyt'teki göçebe aşiretçilik ve devletsiz (vatansız) gruplar arasındaki arasindaki varsayılan ilişkiyi inceliyor. Bu konuyla bağlantılı olarak tezde Kuveyt tarihi özelinde devlet oluşum süreçleri ve aşiretçilik de incelenecektir.Tez, yazarin“Pan-Asiretcilik”diye adlandirdigi olguyu inceleyerek, devlet sınırlarının ötesindeki bağlantılar ve Kuveyt'teki çeşitli gruplar arasında sadakatlik, veya sadakatsizlik algılarını incelemektedir. Tez, belli başlı tarihsel meselelerin ve iktidar yapılarının kökenlerini, vatandaşlık ve devletsizlik kavramlarıyla ilişkisi bağlamında açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Kuveyt tarihi, erken aşiret dinamiklerini açığa çıkardığı oranda araştırılacaktır.Tez, petrolün Kuveyt'te devlet oluşum sürecine etkisi bir tarafta petrol gelirinin ürettiği refah sonucu oluşan kitlesel göç, öte yandan refah dağıtımına yönelik Devlet politikasi bağlamlarında incelenecektir. Bu süreçler vatandaşlık sürecini doğrudan etkilemektedir ve tez petrol politikalarına uluslararası petrol politikalarının yanısıra Devlet içindeki petrol politikalarına bakmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis explores the relationship, or assumed relationship between nomadictribalism and the stateless group in Kuwait. While exploring this issue, the thesisalso examines state formation and tribalism throughout the history of Kuwait.By exploring what the author calls,“Pan-Tribalism,”the thesis also exploresassumed cross-border linkages, and perceptions of loyalty, or disloyalty amongvarious groups in Kuwait. The thesis includes research on the history of Kuwait because it reveals early tribal dynamics. The thesis uncovers the roots of certain historical issues and power structures that exist today - as all of this is related to citizenship andstatelessness.The thesis takes a close look at the impact of oil on state-formation both due tothe mass influx of immigrants that oil wealth caused, as well as thewelfare/distributive state policy that emerged afterwards. Both of these issuesdirectly affected citizenship. Additionally, it thus explores internal oil politicsrather an international oil politics.