Utilizing cinematherapy to improve relationship satisfaction: A qualitative study
İlişki doyumunu arttırmaya yönelik sinematerapi uygulamaları: Kalitatif bir çalışma
  1. Tez No: 277724
  2. Yazar: İLKE SİNE EĞECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinematerapi Müdahale Tekniği, İlişki Doyumu, Teoriler-Arası Model, Kalitatif Çalışma, Cinematherapy Intervention Technique, Relationship Satisfaction, Transtheoretical Model, Qualitative Study
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışma, sinematerapi literatüründe geçen uygulama prosedürlerinin uygulanmasına yönelik önermelerin test edilmesini amaçlamıştır. Ayrıca sinematerapiyle Teoriler-Arası Modele entegre ederek, uygulamaları teorik bir temele yerleştirmek ve uygulamaların işleyiş mekanizmalarını belirlemek amaçlanmıştır. Son olarak, sinematerapi müdahale tekniğini ilişki doyumu alanına uyarlamak amaçlanmıştır. Çalışmaya, halihazırda ilişkisi bulunan ve ilişki problemlerine bağlı olarak profesyonel yardım alma ihtiyacı içinde olan üniversite öğrencileri dahil edilmiştir. Çalışma amaçlarına ulaşmak için içerik analizi uygulanmıştır. Sonuçlara gore, seyretme aşamasında katılımcılar dört basamağın tamamına ulaşamamış; fakat film tartışmaları sırasında, katarsis dışındaki tüm basamaklara ulaşmışlardır. Bu sonuçlar, seyretmenin tek başına değişim yaratamadığını; fakat ardından yürütülen tartışmaların değişimi başlattığını göstermiştir. Bunlara ek olarak, film tartışmalarının üç aşamadan oluştuğu bulunmuştur: özdeşleşim, farkındalık ve çözümleme. Sonuçlara dayanarak, ilk aşamanın projeksiyon süreçleri üzerinden; ikinci aşamanın metaforlar üzerinden ve son aşamanın da projeksiyonların metaforlar üzerinden çözümlemlenmesi üzerinden işlev gördüğü belirlenmiştir. Seans sonuçlarının değerlendirmelerine göre, iki katılımcı ?anlamlı sonuç? kategorisinde, üç katılımcı ?ambivalent sonuç? kategorisinde ve bir katılımcı da ?olumsuz sonuç? kategorisinde gruplandırılmıştır. Sonuçlar, Teoriler-Arası Model doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to verify the propositions regarding the application procedures indicated in the cinematherapy literature. Moreover it was also aimed to frame the rationale of cinematherapy on a theoretical basis by integrating the procedures of cinematherapy intervention technique into Transtheoretical Model (Prochaska & Norcross, 2003) and to discover the mechanisms that the applications function through. Finally, it was also aimed to apply cinematherapy intervention technique to the domain of relationship problems. For this study, university students who were in an on-going relationship and were in need of professional help due to their relationship problems were included. Content analyses were conducted for reaching the aims of the study. According to these results, in viewing stage the four-stage process was not attained by all participants, while all stages, except catharsis, were reached in one movie during discussion stage. These results suggest that viewing alone does not induce change, but discussions lead to attaining the stages that would expected to induce change. Moreover, the results revealed that during movie discussions a three-phase process was followed; namely identification, awareness, and solution. Based on the results, it could be assumed that the first phase functions through projection processes; whereas the second phase functions through metaphors and the final stage functions as the projections resolved by using metaphors. Furthermore, according to the outcome monitoring results two participants were grouped in ?meaningful outcome? category, three participants were grouped in ?ambivalent outcome? category, and one participant was grouped in ?negative outcome? category. The results were discussed in accordance with the Transtheoretical Model.