L2 writing teachers' perceptions of mistakes in student writing and their preferences regarding feedback: The case of a private university
İkinci dilde yazma dersi öğretmenlerinin orta-üst düzey öğrenci kompozisyonlarında bulunan hatalara karşı tutumları ve geri bildirim sağlama tercihleri: Özel bir Türk üniversitesindeki durum
  1. Tez No: 277725
  2. Yazar: FATMA SELCEN DOKUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı hataların ağırlıkları, Geri bildirim sağlama yöntemleri, Seçici ya da bütüncül hata bildirimi, Öğretmenlerin tutum ve tercihleri, seriousness of different mistakes, feedback techniques, selective vs comprehensive marking, teachers? perceptions and preferences
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma ikinci dilde yazma dersi öğretmenlerinin orta- üst düzey öğrenciler tarafından yazılan kompozisyonlardaki hatalara ilişkin tutumları incelemeyi amaçlamıştır. Bunun yanında, bu öğretmenlerin geri bildirim sağlama tercihleri de incelenmiştir. Son olarak, öğretmenlerin yukarıda bahsedilen konularda kendi tutumları ile ilişkin iddiaları ile gerçek uygulamaları arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma, Türkiye'de özel bir üniversitenin Temel İngilizce biriminde uygulanmıştır. Orta-üst düzey öğrenciler tarafından yazılmış olan 10 adet kompozisyon öğretmenler tarafından değerlendirilmiş ve öğretmenler kompozisyonlarda en ciddi gördükleri hataları bildirmiştir. Ayrıca, öğretmenler bu kompozisyonlar ile ilgili geri bildirim de sağlamış ve 5 öğretmen bunu sesli düşünerek yapmış, sesleri kaydedilmiştir. Ek olarak bir anket ve bir yarı yapılandırılmış görüşme içeren iki araç daha kullanılmıştır. Anketin sonuçları SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Bu ölçek kuramda çalışan 10 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Veri analizi için betimsel istatistik kullanılmış ve her hata tipine verilen önemi ve değişik geri bildirim yöntemlerinin öğretmenlerce kullanım sıklığını gösteren ortalamalar elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme 5 öğretmene uygulanmış ve görüşme sonuçları içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları öğretmenlerin % 80' inin kompozisyonların içerik ve metin düzenlemesini ilgilendiren sorunların kullanılan dilin dilbilgisel doğruluğuna ilişkin hatalardan daha önemli olduğunu düşündüklerini göstermiştir. Öğretmenlerin % 20' si ise tam tersini düşünmektedir. Öğretmenlerin geri bildirim sağlama tercihleri ile ilgili olarak, % 90'ının hataları kod kullanarak göstermek istedikleri ve kompozisyonlara kısa yorumlar yazdıkları gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin % 60'ının hataların tümünü öğrencilere göstermek isterken, % 40'ının sadece seçilen bazı hatalara dikkat çekmenin daha uygun olduğunu düşündükleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin kendi tutumları ile ilişkin beyanlarının gerçek uygulamalarıyla uyumlu olduğu görülmüş ama uygulamalarında bazı çelişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate L2 writing instructors? perceptions of seriousness of different mistake types in upper-intermediate level students? essays. It also set out to examine the teachers? preferences related with feedback provision. Furthermore, whether there were discrepancies between the teachers? claims about the issues mentioned above and their actual performance while marking the essays was looked into. The study was conducted at the Preparatory School of a private university in Turkey. Ten essays written by upper intermediate level students were marked by ten writing teachers who showed the most disturbing mistakes in these essays. They also gave feedback for these papers and half of the teachers were requested to think aloud while evaluating the essays. In addition, a questionnaire and a semi-structured interview were used by the researcher. The results of the questionnaire were analyzed through SPSS 15.0. This data gathering instrument was implemented on ten writing teachers working at the institution. In analyzing the data, descriptive statistics were used. The averages showing the seriousness of different mistake types and the frequency at which the teachers use different feedback techniques were revealed. Semi-structured interviews were conducted with five teachers. The results of the interviews were analyzed through content analysis. The results of the study revealed that 80 % of the teachers viewed content related and organizational problems more disturbing than those related with accuracy. However, for 20 % of the teachers mistakes concerning the accuracy of the sentences were more serious. As for the feedback preferences of the teachers, 90 % of them used error codes while marking the essays and all the teachers preferred to write comments. While 60 % of the teachers were in favour of marking students? mistakes comprehensively, the rest (40 %) believed selective marking was preferable. Moreover, it was found out that the teachers? claims were compatible with their actual performances although some contradictions were observed in their performance.