Yeni Türkiye ve dış göçler (Türkiye Cumhuriyeti ve gelen dış göç dinamiği)
New Turkey and immigrations (Republic of Turkey and dynamics of migration)
  1. Tez No: 277814
  2. Yazar: KÜBRA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN EĞRİBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, dış göçler, kuramsal açıklamalar, Batı yayılmacılığı, Doğu Sorunu, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye, Immigration, theoretical explanations, Western expansionism, Eastern Question, Ottoman Empire, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışmada Yeni Türkiye'ye gelen dış göçler ele alınacaktır. 1923 tarihli Lozan Antlaşması Kurtuluş Savaşı'nın bitişini, Yeni Türkiye'nin kuruluşunu simgelerken, cumhuriyetin tanık olduğu ilk göçlerinde başlangıcı olmuştur. Gerçekte bu coğrafya için dışarıdan göç sorunu yeni değildir. Ancak XIX. yüzyılda Doğu Sorunu bir anlamda Osmanlı İmparatorluğu'nun tasfiyesi demek olurken, sorunun merkezinde artık Osmanlı ve egemenliği altındaki topraklar vardır. Göç konusunda yapılan açıklamaları Batı belirlerken, açıklamalar da Batı yayılmacılığı temellidir. Zamanla bu açıklamaları yine Batı'nın kendi deneyiminin ürünü olan iktisat ve şehir temelli açıklamalar ve 1980 sonrasında da entegrasyon, çokkültürlülük ve kimlik temelli kuramsal açıklamalar izlemiştir. Aynı zamanda bu açıklamalar bütünsellikten uzaktır. Türkiye'de ise göçler bu kuramlar çerçevesinde açıklanmaya çalışırken, modernleşme ve sosyal değişme kuramlarından faydalanılmaktadır. Ancak bu kuramlarla Yeni Türkiye'ye yönelen göçleri açıklamak mümkün değildir. Yeni bir model geliştirmek, yeni açıklamalar gerekmektedir. Yeni Türkiye'ye gelen göçler büyük oranda Osmanlı Dönemi'nden miras kalan göçlerdir. Özellikle XIX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyılda Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu'nun Batı egemenlik anlayışının uygulama alanı olmasıyla birlikte, burada yaşayan Müslüman ve Türk kökenli halklara yönelik politikalar, zamanla yerini zulüm ve öldürmelere bırakmış, bu da Anadolu coğrafyasına akın akın göçlerin yaşanmasına neden olmuştur. Gelenler için Türkiye bir anlamda son kale vazifesi görmüş ve gelenler kendilerini Türklükle ifade ederek, Türk kimliğini benimsemişlerdir. Bu nedenle cumhuriyet sonrası Türkiye'ye yapılan göçleri anlamada Batı kaynaklı açıklamalardan çok Doğu Sorunu'na bağlı olarak geliştirilecek kuramsal açıklamalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, immigrations to New Turkey will be discussed. Treaty of Lausanne which was held in 1923 not only symbolized the establishment of new Turkey but it brought the War of Independence to an end while it became the beginning of the first immigration wave that republic has witnessed. In fact, the problem of immigration was not new for this geography. However, in the 19th century the Eastern Question while in a sense was meaning the liquidation of the Ottoman Empire, the land under the sovereignty of the Ottoman Empire and the Empire itself was now the center of the Question. When it comes to migration, the descriptions were determined by the West and based on the Western expansionism. Over time, these descriptions were followed by economic and urban-based ones which were also the result of the West's own experience. And after 1980, integration, multiculturalism and identity-based theoretical explanations came along. However all these descriptions are far being holistic. In Turkey, while migrations are explained within the framework of these theories, modernization and social change theories are used. Although, it is impossible to explain the immigrations to new Turkey with these concepts. New descriptions and development of a new model is required. Immigrations to new Turkey, largely inherited from the Ottoman period immigrations. Especially in the 19th and at the end of the 20th century, the Caucasus, the Balkans and the Middle East became the implementation area of the policies of the Western concept of sovereignty. Over time these policies towards Muslims and people of Turkish origin who live here, turned to persecutions and killings which then led to immigration influx to the Anatolian land. In a sense, Turkey have been seen the last stop for immigrants and they expressed themselves with Turkishness and adopted the Turkish identity. Therefore, understanding the immigrations to Turkey after the establishment of republic needs developing new theoretical explanations depending on the Eastern Question rather than explanations derived from Western point of view.