7. sınıf öğrencilerinin yaşamımızdaki elektrik ünitesindeki akademik başarılarına, fen ve teknoloji dersine karşı tutumlarına animasyonun etkisinin araştırılması
Research of the effects of the animation to the 7th. grade students achievements in teaching daily life electric subjects and their attitudes toward science and technology course
  1. Tez No: 277981
  2. Yazar: SULTAN TÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, animasyon, yapılandırmacı yaklaşım, bilgisayar destekli öğrenme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada, İlköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin `Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesinin öğretiminde animasyonlarla desteklenmiş yapılandırmacı yaklaşımın öğrenci akademik başarı ve tutumuna etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada çalışmanın örneklemini Niğde ilinde bulunan iki yedinci sınıf şubesi oluşturmuştur. Bu sınıflardan biri araştırmanın deney grubu, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. `Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesi deney grubunda animasyonlarla desteklenmiş yapılandırmacı yaklaşımla anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise yapılandırmacı yaklaşımla ders anlatılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkenleri akademik başarı testi puanları ve fene karşı tutum puanlarıdır. Akademik başarı testi deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Fen ve Teknoloji tutum ölçeği ise; deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır.Verilerin analizi; aritmetik ortalama, bağımlı gruplar için t testi ve bağımsız gruplar için t-testi, ilişkisiz örneklemler için iki faktörlü ANOVA kullanılarak yapılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; deney grubuna uygulanan animasyonlarla desteklenmiş yapılandırmacı yaklaşımın, kontrol grubuna uygulanan yapılandırmacı yaklaşıma göre akademik başarıyı arttırmada daha etkili olduğu istatistikî olarak belirlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine karşı tutumları da puan olarak artmasına rağmen anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research concerning the teaching of the electricity to the 7 th grade student ; the effect of the construction approach supported with animations on the student academic succes and attitude was searched . In the research. The example of this study consisted. of two 7 th classes in the city , Niğde.It was defermined that. One of the 7 th class was the experiment group. The other was the control group. The unit of electricity in our life was told the experiment group with cognitive approach supported with animations and in the control group, the lesson was given with cognitive approach. The dependent variation of the study is academic test points and the manner points towards the science.Topic succes test was applied to the experiment group and the control grroup as fore and final test.. And science and technology manner measure was applied to the experiment and the control grroup as fore and final test.The analysis of the dotism,was done by using anova with two factors for the unconnected sample ?t? test for independent group and ?t? test for dependent group.At the end of research as to the data it was identified that the cogritive approach supported animations applied to experiment group was more affective to increase the acedemical success than the cognitive approach applied to control group.