İlköğretim 7. sınıf fen ve teknoloji dersi yaşamımızdaki elektrik ünitesinin öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin başarılarına ve derse olan tutumlarına etkisi
The effects of cooperative learning method at teaching elementary school 7th class science and technology course's electricity in our life chapter of students's success and their attitudes to the lesson
  1. Tez No: 278189
  2. Yazar: KÜBRA ÖZKIDIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Jigsaw, Elektrik, İlköğretim, Tutum, Görüş, Cooperative learning, Jigsaw, Electricity, Elementary Education, Attitude, Opinion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitesinin sunumunda geleneksel öğretim ile işbirlikli öğretim yöntemi arasında öğrencilerin başarılarında, Fen ve Teknoloji dersine karşı olan tutumlarında ve öğrenilen bilgilerin hatırda kalıcılığında fark olup olmadığını incelemektir.Bu araştırmada nicel araştırma desenlerinden kontrollü ön ve son test modeli kullanılmıştır. Deney grubunda, işbirlikli öğretim yönteminin Jigsaw tekniği, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yaklaşımının düz anlatım ve soru-cevap tekniği kullanılarak uygulama yapılmıştır.Çalışma, İstanbul ili, Pendik ilçesi, bir ilköğretim okulunda 2008-2009 eğitim- öğretim yılında 7. sınıfta öğrenim gören 72 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada deney grubu öğrencileri (N=36) ve kontrol grubu öğrencileri (N=36) rastgele belirlenmiştir.Yapılan bu çalışma, dört hafta süren bir uygulama süresini kapsamıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında, deney ve kontrol grubu öğrencileri arasındaki öğrenme düzeyleri, bilgilerin kalıcılık seviyeleri ve Fen ve Teknoloji dersine karşı olan tutumlarını belirlemek ve deney grubu öğrencilerinin jigsaw ile ilgili düşüncelerini tespit etmek amacıyla farklı veri toplama araçları kullanılmıştır. Bunlar; Ön Bilgi Testi, Akademik Başarı Testi, Fen ve Teknoloji Dersi Tutum Anketi ve Jigsaw Görüş Formu' dur.Sonuçlar SPSS paket programında analiz edilmiştir. Bulgulara göre, ilköğretim 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersi ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitesinde, işbirlikli öğrenme yöntemi tekniği olan jigsawın, öğrencilerin akademik başarısını ve bilgilerin kalıcılığını arttırdığı saptanmıştır. Jigsaw tekniği, öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karşı olan tutumlarını değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine whether there are differences of success, the attitude against ?Science and Technology? course and remembrance of subject taught students according to traditional teaching and cooperative teaching methods of teaching Elementary school 7th class science and technology course?s ?Electricity in our life? chapter.In this research a quantitative method pre and post-test experimental design has been used. To the test group, cooperative teaching method?s Jigsaw technique has been applied whereas to the check group traditional teaching method, explanation and ask-answer, has been applied.This research has been done on 72 students, schooling 7th class in an elementary school at Pendik/İstanbul 2008-2009 fall semester. Students have been divided into two groups. 36 students have been chosen for the test group and 36 students for the check group randomly.The research has lasted four weeks. Many different data gathering tools have been used before and after the application of the test on both test and check group to determine the learning level, the attitude against ?Science and Technology ?course and remembrance of subject taught such as; background information test, Academic success test,Science and Technology course attitude survey and Jigsaw Opinion Scale . In addition the test group?s opinions of the Jigsaw technique have also been determined.Results has been analyzed by the software SPSS. According to these results Jigsaw Technique increases the students? academic success and the remembrance of the subject of the 7th class science and technology course?s ?Electricity in our life? chapter. However the attitude of the students against the course has not been affected by the Jigsaw Technique.