İlköğretim 6. sınıf matematik dersi geometri öğrenme alanında yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı öğretimin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of teaching based on constructivist learning approach to student success and attitude in the field of learning geometry in primary education grade 6
- Tez No: 277993
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRRI AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Başarı, Tutum, Mathematics, Mathematics Education, Constructivist Learning Approach, Traditional Teaching Method, Achievement, Attitude
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı geometri derslerinin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Bu dersler ilköğretim 6.sınıf matematik dersi geometri alanında ve onun doğru,doğru parçası,ışın ve açı alt alanlarında yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun etkinliklerle yapılmıştır.Bu araştırma 2008-2009 eğitim öğretim yılında İstanbul Pendikte bir ilköğretim devlet okulunda 50 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ön test- son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. İlköğretim okullarındaki 6. sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 25, kontrol grubunda 25 öğrenci bulunmaktadır.Deney grubunda dersler Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Matematik Başarı Testi ve Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmış, tutum ölçeği ise hazır olarak kullanılmıştır. Başarı testi ve tutum ölçeği deney öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 13 istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımının öğrencilerin matematik başarısını artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı, öğrencilerin matematik dersine karşı olan tutumlarını olumlu yönde artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done with the aim of investigating the effects of constructivist learning based geometry lessons to student success and attitude. These lessons are done with appropriate activities to constructivist learning approach in primary education grade 6, Maths lesson, geometry field and its subfields line,segment,ray and angle.This research is implemented with 50 students in a primary government school in İstanbul Pendik in 2008-2009 academic year. In the study, pretest ? posttest control group experimental research model was used. One of the 6th grades was determined as experimental group; the other one was decided as control group. There were 25 students in experimental group and 25 students in control group.The lessons were carried out with constructivist learning approach on control group and with traditional teaching method on experimental group. In the study, Mathematics Achievement Test and Mathematics Attitude Scale were used as data collection device. Achievement test was developed by the researcher, attitude scale was available. Achievement test and attitude scale were applied two times before and after tests. The data analyzed by the SPSS 13 statistic program.At the end of the study, it is indicated that constructivist learning approach is more effective than the traditional teaching method. Furthermore, constructivist learning approach increased the attitudes of students towards mathematics positively.