Coğrafya öğretiminde örnek olay incelemesi yönteminin öğrencilerin akademik başarısına etkisi
Geography teaching methods case study of the effects of student's academic achievement
- Tez No: 278004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Örnek Olaya Dayalı Öğrenme, Coğrafya Eğitimi, Göç, Case-Based Learning, Geography Education, Immigration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim coğrafya dersinde uygulanan örnek olaya dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına yönelik etkisini araştırmaktır.Bu araştırma için 2009-2010 öğretim yılı bahar dönemi Kastamonu ili merkez ilçesine bağlı Saime İnal Savi Lisesi'nin 10. sınıf öğrencileri random yöntemiyle seçilmiştir. Çalışmanın deney grubunu Saime İnal Savi Lisesi 10.sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmacı, göç konusuyla ilgili müfredatta yer alan kazanımların öğretiminde kontrol grubu öğrencilerine, geleneksel yöntemleri; deney grubu öğrencilerine ise örnek olaya dayalı öğrenme yöntemi kullanılarak işlemiştir.Veri toplama aracı olarak, coğrafya dersi basarı testi ve tutum ölçeği kullanılmış; bu ölçek ve test, uygulama başlamadan önce ön test ve uygulama sonunda son test olarak deney ve kontrol grubu öğrencilerine verilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde, öğrencilerin başarı testlerine ve coğrafya dersine yönelik tutum ölçeğine verdikleri yanıtların frekansları, aritmetik ortalamaları, standart sapmaları, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve bağımsız gruplar t testini hesaplamak amacıyla SPSS İstatistik Paket Programı'ndan yararlanılmıştır.Analizler sonucunda elde edilen bulgular, örnek olaya dayalı öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin akademik başarısı ve coğrafya dersine karsı tutumları, geleneksel öğrenme yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarısı ve coğrafya dersine yönelik tutumları arasında deney grubu lehine anlamlı derecede bir fark olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, secondary school geography classes, case-based learning methods applied in the academic achievements of students to investigate the effect.This spring semester of the academic year 2009-2010 for research in Kastamonu province's 10 school districts based on Savi Saime Inal grade students were selected randomly. Study of high school 10th grade students in the experimental group consisted of Savi Saime Inal. Researchers concerned with migration issues in the curriculum of the educational achievements of students in the control group, conventional methods, the experimental group students by using case-based learning has been operated.As data collection tool, geography lesson achievement test and attitude scale used in this scale and testing, application testing and application front end before the last test was given in the experimental and control group students. Research data analysis, student achievement tests and geography lessons for the attitude scale responses of the frequencies, arithmetic mean, standard deviation, one-way analysis of variance (ANOVA) and independent groups t test to calculate the SPSS Statistical Package Program were used to.The results obtained from the findings, case-based learning method is applied in the experimental group students 'academic achievement and geography lesson against attitudes, traditional learning method is applied in the control group students' academic achievement and geography lesson between attitudes in the experimental group in favor of a significant difference was revealed.