Buluş yoluyla öğretim yaklaşımının siyasi coğrafya konularının öğretiminde öğrenci başarısına etkisi
The effect of teaching through discovery approach on student success in poltical geography
  1. Tez No: 278049
  2. Yazar: TAŞKIN DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Buluş Yoluyla Öğretim Yaklaşımı, Siyasi Coğrafya, Teaching Geography, Teaching Through Discovery Approach, Political Geography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu doktora tezinin amacı, buluş yoluyla öğretim yaklaşımının siyasi coğrafya konularının öğretiminde öğrenci başarısı üzerindeki etkisini belirlemektir.Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı Ankara İli Keçiören İlçesi Keçiören Lisesi 2009 / 2010 Eğitim ? Öğretim yılı I. Dönem Lise 12. sınıf öğrencileri (70 öğrenci) üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada, deney ve kontrol gruplu bir deneysel desen kullanılmıştır. Yapılan araştırmada, ? Buluş Yoluyla Öğretim Yaklaşımı ? ile hazırlanan programla öğretim alan öğrenci grubu ile bu tür bir öğretim almayan öğrenci grubunun puanları arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığına bakılmıştır. Bu iki öğrenci grubundan buluş yoluyla öğretim yaklaşımı ile hazırlanan programla öğretim alan öğrenciler ?deney grubunu?, buluş yoluyla öğretim yaklaşımı ile hazırlanan programla öğretim almayan öğrenciler ise ?kontrol grubunu? oluşturmuştur. Deney ve kontrol grupları random olarak seçilen 35'er öğrenciden oluşmuştur.Uygulama amacıyla; 12. sınıf coğrafya dersi ? Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler ? öğrenme alanındaki siyasi coğrafya kazanımları seçilmiştir.Bu sınıflarda derse giren öğretmenlere uygulama başlamadan önce, ?Buluş Yoluyla Öğretim Yaklaşımı? ilkeleri ile hazırlanan program ve etkinlikler hakkında 1 hafta süreli bilgilendirme semineri verilmiştir. Deney grubu, seçilen kazanımları buluş yoluyla öğretim yaklaşımı ile 4 hafta boyunca haftada 4 saat işlemiştir. Kontrol grubu ise, aynı kazanımları aynı sürede öğretmen merkezli mevcut yöntemlerle (anlatım ve soru-cevap gibi) işlemiştir.Son olarak araştırmanın alt problemlerinin istatistiksel analizi için gerekli verileri toplamak amacıyla, seçilen kazanımlarla ilgili, geliştirilen başarı testi uygulanmış ve her iki gruptaki öğrencilerin başarı düzeyleri belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubunun öntest ? sontest başarı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Araştırma sonucunda;1) Coğrafya konularının öğretiminde buluş yoluyla öğretim yaklaşımının öğrencilerde anlamlı ve uzun süreli öğrenmeyi gerçekleştirdiği,2) Coğrafya konularının öğretiminde buluş yoluyla öğretim yaklaşımının öğrencilerde eleştirel, sezgisel ve yaratıcı düşünme, tümevarım gibi zihinsel becerileri olumlu yönde etkilediği,3) Coğrafya konularının öğretiminde buluş yoluyla öğretim yaklaşımının öğrencilerde çıkarımlarda bulunma, yorumlama, sorgulama, analiz etme ve ilişkilendirme gibi bilgi, beceri, tutum ve davranışları geliştirdiği,4) Coğrafya konularının öğretiminde buluş yoluyla öğretim yaklaşımının öğrenci başarısını artırdığı ortaya çıkmıştır.Araştırma sonunda, ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak araştırmacı tarafından önerilere de yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis is to determine the effect of teaching through discovery approach on student success in political geography.This study was conducted on 70 Keçiören High School 12th grade students in Ankara in the first term of 2009 / 2010.In this study, an experimental design model with experiment and control groups was used. In the study, it was studied whether there was a meaningful difference between the student group who were taught through ?teaching through discovery approach ? and the group who did not have such an approach. Those students who were taught through ?teaching through discovery approach? formed ?experiment group?, and those who did not have teaching through this approach formed ?control group?.Experiment and control groups, which consisted of 35 members each, were randomly chosen. The following course subject from grade 12 geography lesson was chosen as a topic to practise: the gains regarding the political geography in ?Global Environment: Regions and Countries? learning domain.Before the experiment was conducted, the teachers who teach those classes were given a one-week seminar on the principles of ? teaching through discovery approach ? and the related program and activities. The experiment group were taught the gains regarding the political geography through the above mentioned approach in 4 weeks, 4 hours a week, whereas the control group was taught the same gains for the same duration through teacher based available methods (such as lecturing, questions and answers).Finally, in order to gather necessary data required for the statistical analysis of the sub problems of the study, a success test was administered and the success of the students from both groups was determined. A meaningful difference was found between the scores of pre-test ? post-test of experiment and control group.At the end of the study;1. Teaching through discovery approach in geography achieved meaningful and long lasting learning,2. Teaching through discovery approach in geography positively effected mentall skills such as critical, intuitive and creative thinking and induction,3. Teaching through discovery approach in geography developed the knowledge, skills, attitudes and behaviours such as implication, comment, inquiry, analysis and associte,4. Teaching through discovery approach in geography promoted student success.Suggestions made by the researcher based on the problems that emerged during this study have been presented at the end of the study.