İlköğretim 4.sınıf sosyal bilgiler öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarısına ve derse yönelik tutumlarına etkisi
The effects of cooperative learning method in teaching social sciences in 4th grade primary school students towards their academic success and their attitudes to this lesson
  1. Tez No: 278048
  2. Yazar: TUBA ÖZKÜMÜŞ YETKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Grup Araştırması, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Tutum, Cooperative Learning, Group Research, Social Studies Teaching, Attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, işbirlikli öğrenme yönteminin ilköğretim dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrencilerin ders başarısı ve derse ilişkin tutumlarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla dört hipotezin doğruluğu test edilmeye çalışılmıştır. Bu hipotezler; ?1. Deney ve kontrol gruplarının son test başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. 2. Deney ve kontrol gruplarının son test tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. 3. Deney ve kontrol gruplarının Sosyal Bilgiler Başarı testi ön test?son test puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. 4. Deney ve kontrol gruplarının derse yönelik tutum ön test-son test puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır.?şeklinde kurulmuştur. Hipotezlerin doğruluğunu belirleyebilmek amacıyla öntest-sontest deney kontrol gruplu deneysel bir çalışma yapılmıştır.Araştırma Kırıkkale ili, Sulakyurt ilçesi, Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencileri ve Kırıkkale ili, Yahşihan ilçesi, Namık Kemal İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol gruplu öntest-sontest deneysel desenin kullanıldığı araştırmada, yansız olarak seçilen sınıflardan birinde işbirlikli öğrenme (Grup Araştırması Tekniği) uygulanırken diğer sınıfta ise geleneksel öğretim uygulanmıştır. Her iki sınıfla da ilköğretim dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi `Güç, Yönetim ve Toplum' öğrenme alanı,`İnsanlar ve Yönetim' ünitesine ait iki kazanım ile altı ders saati boyunca devam eden bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada deney grubuna işbirlikli öğrenme yöntemine uygun olarak geliştirilen etkinliklere dayalı bir öğretim süreci izlenmiştir. İşbirlikli öğrenme yönteminde öğrenciler küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir görevi yerine getirmek üzere ortak bir amaç uğruna birlikte çalışmışlardır. Kontrol grubunda ise aynı kazanımlar geleneksel öğretim ile kazandırılmaya çalışılmıştır.Öğrencilerin sosyal bilgiler ders başarıları araştırmacı tarafından geliştirilen ve yirmi sorudan oluşan başarı testi ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen başarı testi araştırma öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol gruplarına uygulanmış ve aralarındaki farklar tespit edilmiştir. Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerin sosyal bilgiler dersine ilişkin tutumlarını belirlemek üzere Kurnaz (2000) tarafından geliştirilen Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Sosyal Bilgiler Başarı Testi ile Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği verilerinin analizinde SPSS 15.0 programından yararlanılmıştır.Araştırma sonunda deney ve kontrol grubu öğrencilerinden elde edilen veriler ışığında dört hipotezin doğruluğu kabul edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin sosyal bilgiler ders başarısı üzerinde etkili bir yöntem olduğu belirlenirken; aynı derse yönelik öğrencilerin tutumlarını da olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca yapılan bu çalışmada sosyal bilgiler dersinin belirlenen kazanımlarının öğretiminde kullanılabilecek uygulama örnekleri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It this research, the effects of Cooperative Learning Method in the academic success of primary school students of 4th grades and their attitudes towards the Social Sciences lesson, are tried to be determined. The truthiness of four hypothesis is tested with this aim. These hypothesis are put forward as; 1. There is a significant difference between the post-test success points of experiment and control groups. 2. There is a significant difference between the post-test attitude points of experiment and control groups. 3. There is a significant difference between Social Science success test (pre-test/ post-test) points of control and experiment groups. 4. There is a significant difference between pre-test, post-tests? points of groups? attitudes towards lesson. With the aim of pointing out the truthiness, a study with pre-test and post-test with control and experiment groups, an empirical study has been done.This research is done with the students of 4th grades in Cumhuriyet Primary School in Kırıkkale/Sulakyurt and with the students of 4th grades in Namık Kemal Primary students in Kırıkkale/Yahşihan. In this research, Group Research Technique is applied in one class and Traditional Method is applied in the other class. An application continuing through six lesson hours has been done in both classes about Social Sciences Lesson of primary school 4th grade students with regard to learning field of `Power, Administration and Community? and two objectives belonging to `The People and Administration?.In the application, a teaching process emphasizing the activities developed according to the Cooperative Learning Method has been applied to the experiment group. In Cooperative Learning Method, the students study cooperatively in groups to solve a problem or to accomplish a task. In control group, the same objectives are tried to be gained by traditional method.The academic success of the students in Social Sciences lesson are tried to be evaluated by a success test including twenty questions prepared by the researcher. The prepared success test has been applied to experiment and control groups in pre-test and post-test processes. Social Attitudes Scale developed by Kurnaz (2000) has been applied to point out the attitudes of the students toward Social Sciences lesson. In data analysis, gathered from Social Sciences Success Test and Social Sciences Attitudes Scale.At the end of research the truthiness of four hypothesis is confirmed through the data gained from control and experiment groups. The result of the research shows that cooperative learning method is an effective method for both students? success in lesson and their attitudes towards the lesson. Some implications for teaching that can be used in teaching the determined objectives of Social Sciences lesson are also presented.