İkili kodlama kuramı destekli hikâye haritası öğretiminin hikâye analizine ve yazımına etkisi
The effects of story map teaching based on dual coding theory on story analysis and writing
  1. Tez No: 278083
  2. Yazar: HAYRİYE GÜL KURUYER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İkili Kodlama Kuramı, hikâye haritası, hikâye edici metin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim beşinci sınıf düzeyinde İkili Kodlama Kuramıdestekli hikâye haritası öğretiminin hikâye analizi ve yazımına etkisi araştırılmıştır. Budoğrultuda araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen üzerinemodellenmiştir.Araştırma, 2009-2010 eğitim öğretim yılında, 40 beşinci sınıf öğrencisiyleyürütülmüştür. Araştırmanın deney grubunda (n=20) bulunan öğrencilere hikâye edicimetin analizi ve hikâye edici metin yazma becerilerini geliştirmek amacıyla; 11 haftasüresince, İkili Kodlama Kuramı destekli bir hikâye haritası öğretimi uygulanmıştır.Kontrol grubunda (n=20) ise var olan normal öğretim süreci devam etmiştir.Araştırmanın verileri; öğrencilerin oluşturdukları hikâye haritalarından, hikâye edicimetinlerden, verilerin değerlendirilmesinde kullanılan `Hikâye Haritası Analizi DereceliPuanlama Anahtarı' ve `Hikâye Edici Yazma Dereceli Puanlama Anahtarı' ile eldeedilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t testi ve içerik analizikullanılmıştır.Verilerin analizi sonucu edinilen bulgular incelendiğinde; deney grubunun hemhikâye haritası oluşturma beceri düzeyinde, hem de hikâye edici metin yazma beceridüzeyinde artış olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda ise anlamlı bir artışgözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of story map teaching based on the Dual Coding Theoryon story analysis and writing were investigated at the fifth grade level. In addition,experimental design with pretest-postest control group was modeled on.This study was conducted in 2009-2010 academic year with 40 fifth gradestudents. The creation story and narrative texts for students to develop writing skillswith instruction designed according to the Dual Coding Theory has been applied to theexperimental group (n=20). The control group (n=20) have continued to the normalteaching process. In this study, story maps, narrative texts, `Story Map Analysis GradedScoring Key? and `Narrative Writing Graded Scoring Key? were analysed. In addition, ttest and content analysis techniques were used to analyse the data.The results revealed that experimental group had higher scores both in preparingstory map skills and writing narrative text skills. There were no significant increase inthe control group.Keywords; Dual Coding Theory, story map, narrative text