Romantik ilişkilerin kişilik özellikleri açısından incelenmesi
Romantic relationships examining in terms of personality traits
  1. Tez No: 278089
  2. Yazar: İBRAHİM AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkiler, kişilik özellikleri, üniversite öğrencisi, Romantic relationship, personality traits, university students
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin romantik ilişkileri ile ilgili çeşitli psikolojik eğilimleri ile beş faktör kişilik özelliği arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı romantik ilişkilerle ilgili psikolojik eğilimleri yordayan kişilik özelliklerini saptamak bunun yanı sıra ilgili değişkenlerle kişilik özelliklerinin arsındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Araştırmaya Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerine devam eden ve romantik bir ilişki yaşayan 270 kız, 112 erkek, toplam 382 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Çok Boyutlu İlişki Ölçeği (ÇBİÖ), Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmış ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre romantik ilişkilerde dışadönüklük, deneyime açıklık, özdisiplin, yumuşak başlılık kişilik özelliklerine sahip bireylerin ilişki başlatma ve sürdürme konusunda daha girişken ve başarılı oldukları, daha az kaygı yaşadıkları, ilişkilerinden daha fazla doyum aldıkları ve ilişkilerinin kendi kontrolünde geliştiğine inandıkları bulunmuştur. Buna karşın nevrotik bireylerin romantik bir ilişkide daha fazla kaygı yaşadıkları, kendilerine daha az güvendikleri ve ilişkilerinde başkalarının görüşlerine önem verdikleri, ilişkiyi başlatma ve sürdürmede sorunlar yaşadığı araştırmada elde edilen bir diğer sonuçtur.Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the relationships between psychological tendencies about close relationships of university students and five factor personality traits were examined. The main objective of research is to identfy the psychological tendencies about close relationships, determine of personality traits and find the relationships between relevant variables and personality traits.To research participated Gazi University Faculty of Education the various departments continue their romantic relationships who live, 270 girls, 112 boys, total 382 students. As means of data collection Multi-Dimensional Relationship Scala (MDRS), Personality Based on Adjective Test (PBAT) and personal information form were used. At data analysis used SPSS 15.0 program and multiple regression was conducted.Research result show that in romantic relationships individuals who extraversion, openness, conscientiousness, agreeableness are more sociable and successful, in relationship initiation and continuation less anxiety to live, get more satisfaction from relationships and believe that their relationships development of self control. Whereas in romantic relationships neurotic individuals are more anxiety to live, less self confidence and in relationships consider important to opinions of other, in relationships initiation and continuation having problems obtained other results.Obtained in the study findings are discussed in the light of relevant literature.