Probleme dayalı öğrenmenin fen bilgisi öğretmen adaylarının akademik başarılarına, bilgilerin kalıcılığına ve fene karşı tutumlarına etkilerinin araştırılması
The research of the effects of problem based learning to the permanence of information, the academic success of science teacher candidates and their attitudes toward science
  1. Tez No: 278170
  2. Yazar: ESRA BENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Probleme Dayalı Öğrenme, Öğretmen Adayları, Kazan Taşı, Su Sertliği, Tutum, Kalıcılık, Bilimsel İşlem Becerileri, Science Education, Problem Based Learning, Prospective Science Teachers, The Boiler Stone, Water Hardness, Attitude, Permanence, Scientific Process Skills
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının kazan taşı problemi temelinde; fen akademik başarıları, bilgilerin kalıcılığı, fene karşı tutumları ve bilimsel işlem beceri düzeyleri üzerine probleme dayalı öğrenmenin etkilerinin araştırılmasıdır.Çalışma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı 3. Sınıf öğrencileri ile (Deney, n=37 ve Kontrol, n=37) 2009 ? 2010 eğitim-öğretim yılı güz dönemi sürecinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Fen Akademik Başarı Testi (FABT), Fene Karşı Tutum Testi (FKTT) ve Bilimsel İşlem Beceri Testi (BİBT) ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı ile gerekli istatistiki teknikler belirlenerek analiz edilmiştir.Araştırmanın uygulandığı deney ve kontrol gruplarının birbirlerine göre denklik düzeylerini belirlemek için bağımsız grupların karşılaştırılması (bağımsız gruplar için t-testi), grupların kendi içinde gelişmişlik düzeylerini belirlemek için bağımlı grupların karşılaştırılması (bağımlı gruplar için t-testi) yapılmıştır. Yapılan veri çözümlemelerinden şu sonuçlara ulaşılmıştır:1. Fen eğitiminde, probleme dayalı öğrenmenin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır.2. Fen eğitiminde, probleme dayalı öğrenmenin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun bilgilerin kalıcılık düzeyi arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır.3. Fen eğitiminde, probleme dayalı öğrenmenin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun fene karşı tutumları arasında anlamlı bir fark yoktur.4. Fen eğitiminde, probleme dayalı öğrenmenin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun bilimsel işlem beceri düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır.Öğrencilerin fene ve diğer derslere ilişkin başarılarını, bilgilerin kalıcılık düzeylerini, tutumlarını ve bilimsel işlem beceri düzeylerini arttırmada probleme dayalı öğrenme yönteminden yararlanılmalı ve ilköğretimin ilk sınıflarından itibaren örgün eğitimin her kademesinde, eğitim programlarına dâhil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the research of the effects of problem based learning on the permanence of information, the science academic success of science teacher candidates, their attitudes toward science and the levels of scientific process skills in terms of the boiler stone problem.It is an experimental study with pre-test and post-test control group. It was performed in the fall term of 2009-2010 academic year with the department of Science Education 3rd grade students (Experimental n = 37 and Control n = 37). The data of the research has been collected by the Science Academic Success Test (SAST), the Attitude Toward Science Test (ATST) and the Scientific Process Skills Test (SPST). The obtained data has been analyzed by determining the necessary statistical techniques by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package program.The independent groups (t-test for the independent groups) have been compared to determine the levels of equivalence of the experimental and control groups while the dependent groups (t- tests for dependent groups) have been compared in order to determine the levels of the development within the groups. The following conclusions have been reached by the analysis of the data:1. In science education, there is a significant difference in favor of the experimental group between the academic success of the control group and the experimental group in which traditional teaching and problem based learning have been performed respectively.2. In science education, there is a significant difference in favor of the experimental group between the level of the permanence of information of the control group and the experimental group in which traditional teaching and problem based learning have been performed respectively.3. In science education, there is a significant difference in favor of the experimental group between the level of the scientific process skill of the control group and the experimental group in which traditional teaching and problem based learning have been performed respectively.4. In science education, there is not a significant difference between the attitudes toward science of the control group and the experimental group in which traditional teaching and problem based learning have been performed respectively.Problem based learning approach can be used to improve students? success related to science and other lessons, their scientific process skills, attitudes and the levels of the permanence of information. Starting from the first grade of primary education, it should be included in education programs at all levels of formal education.