Çocuk ihmalinin belirlenmesi ve tedaviye katkısında görsel sanatlar eğitiminin rolü
Role of visual arts on treatment and determination of child neglect
  1. Tez No: 278254
  2. Yazar: KAMURAN MİYANYEDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Gelişim, Resim, İhmal, İstismar, child, development, art, neglect, abuse
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
?Çocuk İhmalinin Belirlenmesi ve Tedaviye Katkısında Görsel Sanatlar Eğitiminin Rolü? konulu bu araştırmanın amacı, çocuk yuvalarına ihmal sonucu bırakılmış travmatize olmuş çocukların, sanat eğitimi yoluyla tanı, teşhis ve tedavi süreçlerine, katkıda bulunulmak ve bireylerin duygularının yorumlanmasında resimden yararlanılmasındaki faydaları göz önüne koymaktır.Çalışmalara başlamadan önce, çocukların sürece istekli ve aktif olarak katılımları sağlamak için karşılıklı güven ilişkisi içerisine girilerek, bu süreçte çocuklar gözlemlenmiştir. Gözlem sonuçlarına göre amaçlar, ders akışı ve içerik belirlenmiştir. Tüm süreç boyunca çalışmalar çocukların hassasiyeti gözetilerek, gelişim dönemleri ve içinde bulundukları ortam göz önünde bulundurularak hareket edilmiştir.Çalışma tarama modeli ve deneysel yöntem olmak üzere iki aşama da yürütülmüştür. İlk aşamada literatür taraması yapılmış ve yararlanılan tüm kaynaklar metin halinde sunulmuştur. İkinci aşamada ise çocuklara 4 hafta ve haftada iki saatlik uygulama çalışmaları yaptırılmış sonuçlar uzmanlarla birlikte değerlendirilmiştir. Ayrıca ilk hafta ve son hafta çocuklara gözlem formu uygulanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde ise SPSS bilgisayar programından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler tablolar halinde sunulmuştur.Araştırma bulgularından elde edilen sonuç ihmalin belirlenmesi ve tedavisinde resmin rolünün olduğu yönündedir. Çocuğun resimle anlatımlarının gelişimine katkıda bulunacağı yaşantısındaki olumsuz deneyimleri aza indireceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The current study, ?Role of visual arts on treatment and determination of child neglect? aims to show the benefits of art education on neglected children who are traumatized, determination and treatment of the art education process.Before beginning to work, children were observed to make a trustful relationship to provide an active and volunteer participation to process.. Aims, curriculum and content determined according to observation results. Whole studies were designed by considering the childrens? developmental stages, their sensitivity and environments.There are two stages in this study. One is Scanning model and the other is experimental model. At the first step references were found and investigated, resources were presented. In the second step, applicative studies were made with children for four weeks, two hours per week, the results were evaluated with the specialists. Also observation forms were applied to children on the first and the last weeks. SPSS computer program was used to analyze the data. The data were presented by using the tables.Researh results indicated that art had an effect on the determination and treatment of neglect. It is expected that art expression might increase the developmental stages of children and decrease effects of negative experiences in their lives.