Barış hakkı ve hayata geçirilmesi sorunu
Human right to peace and implementation of right to peace
- Tez No: 278441
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT SANCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Barış hakkı, negatif barış, pozitif barış, vicdani red, silahsızlanma, barış operasyonları, The right to peace, negative peace, positive peace, conscientious objection, disarmament, peace operations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
?Barış Hakkı ve Hayata Geçirilmesi Sorunu? konulu doktora tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde ?barış?ın ayrı bir disiplin ortaya çıkışı ve bir insan hakkı olarak kabulüne uzanan süreç incelenmiştir. Bu bağlamda Johan Galtung'un barış tanımı temel alınarak, negatif barış ve pozitif barış kavramları tartışılmıştır. Daha sonra, barış hakkının insan hakları içindeki yeri, niteliği ve muhatapları irdelenmiştir.Tezin ikinci bölümünde, barış hakkının hayata geçirilmesini sağlayabilecek mekanizmalar incelenmiştir. Bu mekanizmalar vicdani red, silahsızlanma ve Birleşmiş Milletler ile sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda vicdani red hakkı ile silahsızlanmanın barış hakkının gerçekleştirilmesindeki rolü ile insani müdahale ve barış operasyonları çerçevesinde Birleşmiş Milletler'in rolü, tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The PhD thesis which is called ?Human Right to Peace and Implementation of Right to Peace? consists of two parts. In the first part of the thesis, ?peace? as a study field and the right to peace is described and certain debates predicating on solidarity rights is presented briefly. In this context, negative peace and positive peace is discussed. Then the duty holders, right holders and the basic elements of the right to peace is evaluated.In the second part, realisation of the right to peace is discussed. Therefore the mentioned discussion is limited by conscientious objection, disarmament process and the role of United Nations. The role of United Nations is discussed in the framework of humanitarian intervention and peace operations. In this part the main questions will be presented whether the use of force for the sake of peace is acceptable.