Çocuk edebiyatı yazarı olarak Mavisel Yener'in eserleri üzerine bir araştırma
A study on the works of Mavisel Yener as a child literature author
- Tez No: 278470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mavisel Yener, çocuk edebiyatı, çocuk, edebiyat eğitimi, eğitim, edebiyat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çocuk kitapları yazarı olarak tanınan, çocuklara okumayı sevdirmek amacında olan bir yazar olarak karşımıza çıkan Mavisel Yener'in mizaha yatkınlığı ve konuyu çocuk gözüyle aktarımı hemen her kitabında göze çarpmaktadır. Mavisel Yener'in çocuk diliyle yazdığı öyküler, çocukların dünyaya gülümseyerek ve hoşgörü ile bakmalarına yardımcı olabilecek, onlara okumayı ve kitabı sevdirebilecek türdendir.Çocukları eğlendirmenin yanı sıra, olayları ince alaylarla süsleyerek onlara satır aralarında çok şeyler fısıldayan öyküleri; felsefe, tarih, coğrafya gibi didaktik öğeleri kuru bir bilgi olmaktan çıkarıp olaylar ve kahramanlar vasıtasıyla okuyucuya vermiştir.Eserlerinde kullandığı güçlü gözlemler sayesinde okuyucu okuduklarını göz önünde canlandırmakta, sözcüklerle resim yapmakta zorlanmamaktadır. Öyküler fantastik veya sürrealist değil, realisttir. Tüm gözlem gücünü kullanıp yeni karakterler oluşturmuş veya zaten var olan karakterlerle öykülerini kurgulamıştır. Öykülerin çizimleri gülmece türüne uygun olması açısından karikatür tiplemelerine benzetilmiştir.Çocuk kitaplarının başarısı, sadece çocuklar değil, yetişkinler tarafından da beğenilerek okunmasıyla kendini gösterir. Mavisel Yener'in kitapları hem çocukların hem de yetişkinlerin severek okuyacakları türdendir.Dili ve kurguyu iyi kullanmaya büyük önem veren Mavisel Yener, roman ve hikâyelerinde, gençlere merak ve heyecanla okuyacakları maceralar sunmuştur. Okuyucunun merak etmesi ve araştırma yapması amaçlanmıştır.Okuru peşinden sürükleyerek gizemli bir yolculuğa çıkaran Yener, çocuk gözüyle yaşama dokunmayı, yaşamı sorgulamayı başarmıştır. Çocuk yazınında son derece önemsenen çocuklarda, metinler aracılığıyla insana, doğaya ve hayvanlara karşı duyarlılık ve sevgi oluşturmak gibi öğeler eserlerinde önemle üzerinde durduğu temalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
Mavisel Yener?s familiarity to humour and transmission of the topic with the eye of a child attracts the attention in her each book, who is known as an author of juvenile books and aims to make children love reading. The stories Mavisel Yener writes with child language are of a kind that will help children look at the world smiling and tolerant and make them love reading and books.Besides entertaining the author transfers the stories, which whispers a lot between lines, with ironies that frees the elements such as philosophy, history, geography from being sole information via events and heroes.With the help of strong observations she used in her works the reader imagines what is written, she does not have any difficulty in painting with words. The stories are not fantastic or surrealist but realistic. She created new characters using all her observation potential or edit her stories with already existing ones. Drawings of the stories are just like caricature in order to fit in comedy.Success of children?s books are put out, being read and liked by adults too, not only children. Mavisel Yener?s books are of a kind that both children and adults read with passion.Mavisel Yener who cares using language and fiction properly, presents adventures to youth that they can read with curiosity and excitement in her novels and stories. The aim is to intrigue the reader and make him/her do some research.Yener who takes the reader to a mysterious journey has achieved to touch and question the life with the eye of a child. The elements such as generating sensitivity and love to human beings, nature and animals in children through texts which are given utmost importance in children?s literature have been the themes Yener strongly gave point in her works.Key words are: Mavisel Yener, child literature, literature education, education, literature, child.