Fârâbî'nin ahlak felsefesi
Moral philosophy of al Fârâbî
  1. Tez No: 278487
  2. Yazar: MAHMUT KURTARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fârâbî, İslam Ahlakı, İslam Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Mutluluk, Fazilet
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Fârâbî'nin Ahlâk Felsefesi başlıklı tezimizde temel çabamız; İslam Felsefesinin önemli temsilcilerinden olan Fârâbî'nin ahlâk felsefesini ortaya koymaya çalışmaktır.Çalışmamızda Fârâbî'nin İslam felsefesindeki yeri ve metoduna değinerek eserlerinin temel özellik ve içerikleri ahlâk felsefesi açısından ele alınmıştır. Nefs ve epistemolojiye dayalı ahlâk felsefesinin pratik boyutlarla olan yönünü incelemek tezimizin başlıca konusunu oluşturmaktadır.Tez çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Fârâbî'nin İslam Felsefesindeki yeri ve önemi üzerinde durularak eserlerinin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.İkinci bölümde ise; Fârâbî'de Ahlâk başlığı altında, onun düşünce sistemi içinde ahlâkın kaynağı, ahlâk-siyaset ilişkisi, ahlâkın geliştirilmesi ve eğitimi,saadet,fazilet,haz ve elem,iyi ve kötü,ölüm ve mutluluk konusundaki görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our basic effort in our thesis titled ?Moral Philosophy of Fârâbî? is trying to introduce the moral philosophy of Fârâbî who is among the important representatives of Islamic Philosophy.In our research, basic characteristics and contents of Fârâbî?s works are considered in terms of Islamic Ethics by mentioning his position and method in the Islamic philosophy. Examining the practical aspect of Moral Philosophy based on free will and epistomology consists the main theme of our thesisOur thesis study consists of two parts. In the first part, a general evaluation of Fârâbî?s works are done by mentioning their position and importance in Islamic Philosophy.In the second part, Fârâbî?s thoughts about the source of ethics according his doctrines, the relation between ethics and politics, improving and training the morals, joy, virtue, pleasure and sorrow, good and bad, death and happiness are examined under the title of ?Fârâbî?s Moral Values?.Key words are: Farabi, Islamic Ethics, Islamic Philosophy, Moral Philosophy, Happiness, Virtue.