El-Fârâbî'nin felsefesinde ahlaki kavramlar
The ethical concepts of al-Fârâbî's philosophy
  1. Tez No: 629495
  2. Yazar: SEMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: ethic, felicity, concept, virtue, society, human
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Farabi İslam Felsefesi'nin en meşhur filozoflarından biri olarak hakkında birçok çalışma yapılmış önemli bir sistem filozofudur. Onun felsefesini anlamak ise kullandığı kavramların doğru anlaşılmasından geçmektedir. Farabi'nin sistemli ve bütüncül felsefesi içerisinde ahlak ve ahlakla ilgili kavramlar büyük önem arz etmektedir. Farabi'nin düşünce dünyası içinde yeniden şekillenen bu kavramlar İslam Felsefe geleneği için de kaynak olmuştur. Bu çalışmada Farabi'nin ahlak kavramları tespit edilerek, analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu kavramlar analiz edilirken kavramların temas ettiği farklı boyutlar ortaya koyulmuş, kaynakları ve kullanım farklılıkları gösterilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda, Farabi'nin varlık ve siyaset felsefeleri de ahlaki kavramlar ekseninde değerlendirilmiştir. Anahtar Kavramlar: Ahlak, mutluluk, kavram, erdem, toplum, insan
Özet (Çeviri)
Farabi is one of the most famous philosophers of Islamic philosophy. In order to understand his philosophy, his concepts must be examined correctly. Farabi's ethical concepts and its referenced have significant importance within Farabi's systematic and integrative thought. These concepts, which have been reinterpreted in Farabi's world of thought, have also been the source of the tradition of Islamic Philosophy. In this study, Farabi's ethical concepts are determined and analyzed. While analyzing these concepts, different dimensions with which the concepts come into contact have been revealed and its sources and usage differences have been tried to be shown. In this sense, Farabi's ontology and political philosophies were evaluated in the axis of moral concepts.