İç-Anadolu'da elmanın verimliliğine azot ve fosforla gübrelemenin katkısı
  1. Tez No: 27855
  2. Yazar: TAYFUN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN AYDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, bitki besinleri, elma, fosfor, gübre gübreleme, kapsam, sınır değerleri, toprak alîalizleri, verirnlilik, yaprak analizleri
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İç Anadolu'da Elmanın Verimliliğine Azot ve Fosforla Gübrelemenin Katkısı Tayfun AYDO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Akgün AYDENİZ 1993, Sayfa: 63 Jüri : Prof.Dr.Akgün AYDENİZ Prof.Dr.Tevfik AKSOY Prof.Dr.Burhan KAÇAR Elma ağaçlarında verimliliği arttırmak, bitki besin kapsamlarını belirlemek ve elde edilen sonuçları İç-Anadolu'daki çiftçilerin hizmetine sunmak, bu araştırmanın belli başlı amaçlarını oluşturmaktadır. Dört kat olarak kurulan denemede azotun beş dozu (0-10-20-50-100 ppm), 1 m. toprak derinliği esas alınarak amonyum sülfat halinde, yarısı güz sonu, yarısı bahar başında olmak üzere; fosforun beş dozu (0-50-100-250-500 ppm), 20 cm. toprak tabakası esas alınarak triple-süperfosfat halinde tamamı güz sonunda toprağa verilmiştir. Toprak örneği güz sonunda deneme kurulmadan önce, yaprak örnekleri ise Ağustos başında alınmıştır. Toprakta ve yaprak örneklerinde yapılan analizler sonucunda şu sonuçlar elde edilmiştir. - Toprağın tekstür, ana ve mini bitki besin kapsamları yönünden elverişli olduğu, - Organik madde kapsamının az, pH'nın hafif alkali ve kireç kapsamının fazla olduğu,11 - Yaprak örneklerinde azot kapsamının genellikle düşük, fosfor kapsamının optimum sınırlar içinde olduğu fakat alt sınır değerlerine çok yakın olduğu, kimi örneklerde kalsiyum kapsamlarının optimum seviyenin altında olduğu, diğer ana ve mini bitki besin kapsamlarında bir sorun olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis The Effects Of Nitrogen And Phosphorous Fertilizers On The Fertility Of Apple In Central Anatolia Tayfun AYDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences Supervisor : Prof.Dr. Akgün AYDENİZ 1993, Page: 63 Jury : Prof.Dr.Akgün AYDENİZ Prof.Dr.Tevfik AKSOY Prof.Dr.Burhan KACAR The objectives of the research work are given as below, - to enhance the productivity of apple trees - to determine the content of plant nutrient requirements - to transfer the results obtained from studies to farmers community The present studies were carried out by using five doses of nitrogen (0-10-20-50-100 ppm) in the form of ammonium sulphate which were applied to the soil at lm depth. The half dose of nitrogen was applied in the late autumn and the other half in the early spring. Phosphorus was also applied in five doses (0-50-100-250-500 ppm) in the form of TSP at 20 cm soil depth in the late autumn. The experiment was repeated four times.IV The fallowing results were obtained from the analyses of soil and leaf samples. - Soil texture and soil macro and micro nutrients were sufficient for plant growth. - Low organic mather content, slight alcaline pH and more lime contents were recorded. - In the leaf samples generally the nitrogen contents were low, phosphorus contents stayed within the required limits but nearer to the lower limit. In some samples calcium contents were below the optimum limits. No other problem was observed in macro and micro plant nutrients. Key words : Nitrogen, plant nutrients, apple, phosphorus, fertilizer, fertilization content, limit values, soil analyses, productivity, leaf analyses.