Hayat bilgisi öğretiminde değerlerin kazandırılma düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
In science of life teaching evaluation of make gaining values level according to teacher's views
  1. Tez No: 278550
  2. Yazar: ARZU BAHÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Değer, Değerler Eğitimi, Öğretmenler, Öğretmen Görüşleri, Değerlerin Kazandırılması, Science of Life, Value, Education of Values, Teachers, Teachers 'Perceptions, Gaining Values
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, Hayat Bilgisi öğretiminde değerlerin kazandırılma düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi amacıyla genel tarama modelinde hazırlanan betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2009?2010 eğitim öğretim yılında Yozgat ili Sarıkaya ilçesinde farklı okullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Örneklem olarak amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ölçütümüz ise sınıf öğretmenlerinin en az 1 (bir) öğretim yılı boyunca Hayat Bilgisi dersini okutmuş olmalarıdır. Araştırmanın verileri öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Öğretmen görüşme formu iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm kişisel bilgilerin elde edilmesi amacıyla hazırlanmıştır. İkinci bölüm ise; Hayat Bilgisi öğretiminde değerlerin kazandırılma düzeyleri hakkında öğretmen görüşlerini belirlemeye yönelik olmuştur.Araştırmanın bulgularına dayalı sonuçlara göre; Öğretmenler Hayat Bilgisi Programında yer alan değerleri kazandırmak için en çok drama ve örnek olay yöntemini tercih ettiklerini ve Hayat Bilgisi kılavuz kitabındaki etkinlikleri yeterli gördükleri belirtmişlerdir. Hayat Bilgisi programında kazandırılmak istenen doğruluk dürüstlük adil olma ve bağımsızlık gibi değerlerin kalıcı olması için ise en çok tercih edilen etkinliklerin öğrenci merkezli etkinlikler olduğu görülmüştür. Öğretmenler öğrencilere toplumsallık, sabır, misafirperverlik ve yardımseverlik gibi değerleri kazandırmada büyük bir oranda çevrenin öneminin büyük olduğunu ve aile-okul-çevre işbirliğinin önemli olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Öğretmenler özsaygı, özgüven, hoşgörü, duyarlılık ve yeniliğe açıklık gibi değerleri kazandırmak için ailenin desteğini önemli görmektedirler. Ayrıca öğretmenler, öğrencilere kazandırılmaya çalışılan sevgi, barış, vatanseverlik ve kültürel değerleri koruma ve geliştirme gibi değerlerin toplumun değişim ve gelişiminden olumsuz etkilendiğini belirtmişlerdir. Bilimsellik, çalışkanlık, sorumluluk gibi değerleri kazandırmak amacıyla ise öğretmenler daha çok sınıf içi etkinliklere yer vermektedirler. Temizlik ve sağlıklı olmaya önem verme gibi değerleri kazandırmak için en çok tercih ettikleri yöntemler de; bilişim teknolojilerinden faydalanma ve model olmadır. Öğretmenlerin Hayat Bilgisi programı haricinde (ifade ve beceri derslerinde ve ders dışı etkinliklerde) değerler öğretimi konusunda en çok resim yapma, gezi, bilişim teknolojilerinden faydalanma, sanatsal etkinlikler yapma, drama, müzik aleti çalma ve oyun oynatmayı tercih ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study which was applied to make evaluation of make gaining values level according to teacher?s views in science of life teaching is descriptive study in general scanning model. The classroom teachers who employ in different schools in Sarıkaya District of Yozgat Province in 2009?2010 Education & Teaching Year composed the work group of this study. Criteria Sampling Method from sampling methods has been used as sample. Our criteria is classroom teachers? teaching Science of Life Course at least for 1 (one) education and teaching year. The data of study has been gathered through semi-structured negotiations with the teachers. The teacher Interrogation Form composes two sections. The first section has been prepared to avail personal details. The second section has been prepared to determine views of teachers about make gaining values at Life of Science Course teaching.According to results based to findings of study; The teachers stated that they mostly prefer drama and sample event method to make gaining values in Life of Science Course program and also stated that they find sufficient the activities in Life of Science Course Book. It was seen that the facilities that wanted to be gained to the students at Life of Science Course are being trust, just, freedom and the post preferred facilities are student centered activities for being permanent those values. The teachers stated that the environment has big importance to make gain sociality, patience, hospitality, helpfulness values to the students and so family-school-environment cooperation was very important in this point. The teachers consider that the support of family is very important to make gain students values as self-regard, self-confidence, tolerance, sensitiveness and open to innovation. Also, the teachers stated that the values as love, peace, patriotism and keeping and developing cultural values that they try to make gain to the students are affected negatively from change and development of society. The teachers mostly give place intra class activities to make gain values as being scientific, assiduity, and responsibility to the students. Mostly availed method at gaining values about cleaning and being healthy is availing informatics technologies and their being model. It has been seen that the teachers prefer mostly painting, tours, utilizing from informatics technologies, utilizing from art facilities, applying drama, playing musical instruments and make playing game at teaching values, out of Science of Life Program (at expression and ability courses and out of course facilities).