Supplementing basic level receptive skills programme at tertiary level preparatory classrooms with EFL/ESL websites: The case of Abant izzet Baysal University
Üniversite hazırlık sınıflarında,temel seviyedeki algısal dil becerileri proğramının, EFL/ESL web siteleriyle desteklenmesi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi örneklemi
- Tez No: 278591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Internet, World Wide Web, Web Destekli Dil Öğrenimi, EFL/ESL Web siteleri, Algısal Dil Becerileri, Information and Communications Technology, The Internet, The World Wide Web, Web-Assisted Language Learning, EFL/ESL Websites, Receptive Skills
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, esas olarak, üniversite hazırlık sınıflarında, temel seviyedeki algısal dil becerileri proğramının desteklenmesi için, Yabancı dil/ İkinci dil olarak İngilizce odaklı dil öğretim sitelerinin (EFL/ESL websites) pedagojik potansiyelini vurgulamayı hedeflemektedir. Bilgi ve İletişim teknolojileri çağında, İnternet'e ve Web'e yaygın erişim olanağı, bireylerin global alanda bağlantı kurduğu, iletişim içerisinde olduğu, bilgi paylaştığı ve dahası kendi gündemlerini yarattıkları, alternatif bir sanal öğrenme ortamı yaratmıştır. Yeni nesil, digital teknolojiye yatkın bireyler olarak, İngilizceyi yabancı veya ikinci bir dil olarak (EFL/ESL) öğrenen öğrenciler, Internet kullanıcıları tarafından tüm dünyada kullanılan ortak dilin, öğrenmeyi hedefledikleri İngilizce olduğu, bu platformda hâlihazırda aktif olarak yer almaktadır. Buna dayanarak, EFL/ESL öğrencilerinin, yüz yüze dil öğrenme pratiklerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için, sundukları ileri seviyedeki iletişim olanaklarının yanı sıra, Web'de bulunan, kullanıma hazır ve bedelsiz erişimli, eğitsel kaynaklar olarak, EFL/ESL web siteleri öğrencileri hem motive etmekte, hem de, zengin içerikli, web tabanlı dil öğrenme ortamı sunmaktadır. Web'in ileri seviyedeki hipermedya özelliği sayesinde, düz yazı, ses, video ve animasyonun birleştiği, bu sitelerdeki, interaktif materyaller, gramer ve kelime bilgisi gibi alt becerilerin yanısıra, algısal ve işlevsel beceriler olarak ayrılan, başlıca dil becerilerinin geliştirilmesine olanak sağlayan, kontekste uygun öğrenme ortamı sunmaktadır. Bu web siteleri bireysel öğrenme bağlamında dizayn edildikleri için, bunların kullanımıyla sağlanan web destekli dil öğrenme ortamı, ayrıca da bireysel öğrenmeyi geliştirip, bağımsız öğrenme becerisi kazandırmaktadır. Fakat katlanarak büyüyen sayıdaki bu web siteleri, öğrenciler için, öğrenme ihtiyaçları ve tercihlerine uygun olanların tespit edilmesi açısından zorluk yaratmaktadır. Sonuç olarak, öğrenciler açısından bu karmaşıklığın giderilmesi ve elektronik ortamda dil öğreniminin kolaylaştırılması için, bu sitelerin, bir seçkisinin, daha önceden hazırlanması fayda sağlamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın özel amacı, hedeflediği ortamdaki temel seviyedeki hazırlık sınıfı öğrencilerinin, yüz yüze öğrenme pratiklerinin desteklenmesi ve geliştirilmesine bir temel oluşturmak açısından, tasarlanan bir web sayfasında (http://www.funandeasyefl.com) derlenen ve oradan erişilebilen bu EFL/ESL web sitelerinin seçkisinden oluşan bir veri tabanı oluşturmaktır. Sonuç olarak, EFL/ESL web siteleri, bu öğrencilerin, üniversite hazırlık proğramındaki gereken İngilizce yeterlik seviyesine ulaşmalarında faydalı olacak destekleyici öğrenme ortamını sağlamaktadır. Fakat bu çalışmanın kapsamı, temel seviye hazırlık proğramlarındaki algısal dil becerilerinin desteklenmesi için, EFL/ESL web sitelerinden faydalanılması bağlamında ve belirli bir yüksek öğretim örneklemiyle sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
This study mainly is an attempt to highlight the pedagogical potential of EFL/ESL websites so as to supplement basic level receptive skills programme at tertiary level preparatory classrooms. In the era of Information and Communication Technology, the widespread accessibility to the Internet, and the World Wide Web have created an alternative virtual learning environment where people connect, communicate, share information and moreover create their own content globally. As new generation, digital natives, EFL/ESL learners are already actively involved in this web-based platform where the common language used by Internet users worldwide is English, and which is the language they are willing to learn by all means. In this respect, besides the advanced communication tools integrated in them, as ready-to-use, access free educational resources available on the World Wide Web, EFL/ESL websites could both motivate learners and offer a content-rich, web-assisted language learning medium so as to enhance and empower conventional face-to-face language learning practices of EFL/ESL learners. Highly interactive materials provided on these resources by virtue of the advanced hypermedia capability of the web combining text, audio, video, and animation offer a contextualized learning environment which is conducive to major language skills improvement, namely receptive and productive skills along with sub-skills such as grammar and lexical knowledge. Moreover, Web-assisted language learning medium provided by employing these websites also fosters self-directed learning, and promotes learner autonomy since these websites are designed for self-study purposes. Whereas, exponentially growing number of these websites cause a challenge for learners to locate the ones suitable for their learning needs and preferences. Hence, providing students a selection of these websites beforehand will prevent any confusion and facilitate online language study. Therefore, the specific aim of this study is to provide a database of selected EFL/ESL websites compiled and made accessible on a single webpage (http://www.funandeasyefl.com) so as to form a basis for extending and empowering FTF learning practices of the basic level preparatory students in the context of this study. Consequently, EFL/ESL websites provide a supplementary medium of learning to help them achieve a required level of English proficiency at the tertiary level preparatory programme. However, the scope of this study is limited to utilization of EFL/ESL websites to supplement basic level receptive skills programme in FTF classroom practices in a particular higher education context.