The concept of state in Said Haim Pasha and Ziya Gökalp
Said Halim Paşa ve Ziya Gökalp'te devlet kavramı
  1. Tez No: 278625
  2. Yazar: ELÇİN KARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Said Halim Paşa, Ziya Gökalp, Devlet, Batılılaşma, İslamcılık, Türkçülük, Said Halim Pasha, Ziya Gökalp, State, Westernization, Islamism, Turkism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez önemli bir İslamcı düşünür olan Said Halim Paşa (1865-1921) ve siyaset yazarı ve Türkiye'de sosyolojinin kurucularından biri olan Ziya Gökalp'in (1876-1924) devlet hakkındaki fikirlerinin karşılaştırılmalı bir incelemesidir. Gökalp Türkiye'nin Batı kültürünü hangi oranda adapte edilmesi gerektiği ve buna göre İslam medeniyeti hangi oranda Avrupa-tarzı ulus-devlet yönünde değişmeli problemleri ile öncelikli olarak uğraşmıştır. İlk dönemlerinde sentezci olan Gökalp Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Batıcı bir anlayışa bürünmüştür. İslami ekolün en iyi temsilcilerinden biri olan Said Halim Paşa ise devlet konusundaki ideolojik tartışmalara önemli katkılar yapmıştır. Ziya Gökalp'den farklı olarak Said Halim Paşa Batılı bir devlet anlayışını reddetmiş onun yerine İslam'a dayalı bir siyaset yaklaşımını savunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is a comparative study of concept of state in Said Halim Pasha (1865-1921), a considerable thinker and activist, and Ziya Gökalp (1876?1924), a Turkish publicist and precursor sociologist. It alleges that the conflict among the Ottoman intellectuals of the last period is caused by the difference of ideals between those who claim to modernize the state on the basis of social sciences and those who want to reshape it by keeping dependant on fiqh, the Islamic law.Gökalp initially tackled the problems of how far Turkey should adopt Western culture and how far the traditional Islamic civilization should accordingly change in the direction of a European-type nation-state. Gökalp who was a synthesist in his first ideological period (1918-1923) had defended a western concept of state on the basis of positive thinking and social sciences after the foundation of the Republic. Said Halim Pasha, who is commonly seen as one of the best representatives of the Islamist school, made important contributions to the ideological debates on the state. Said Halim Pasha, unlike Gökalp, rejected a Western concept of state and defended an Islamic political approach to politics based on fiqh.