Çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunanların sosyo-demografik ve kişilik özellikleri
Socio-demographic and personality characteristics of the child molesters
  1. Tez No: 278766
  2. Yazar: NECLA ÖZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk cinsel istismarı, Cinsel istismar failleri, Rorschach test, Child sexual abuse, child molesters, the Rorschach test
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Cinsel istismar en önemli şiddet suçlarından biridir. Cinsel saldırganların kişilik özellikleri ve sosyodemografik özelliklerinin belirlenmesi hem istismarın önlenmesinde hem de istismarcıların tedavisi ve rehabilitasyonu için önem teşkil etmektedir. Bu nedenle bu alandaki çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Araştırma ve karşılaştırma grubuna araştırmacı ve danışmanı tarafından hazırlanan bilgi formu ve Rorschach Diagnostik Test araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu çocuk cinsel istismarı nedeni ile Ümraniye, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan toplam 65 hükümlü oluşturmuştur. Değerlendirme sonucunda çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunan grubun 18-56 yaş aralığında olduğu, çoğunluğunun ilkokul mezunu ve doğum yerleri ilçe ve köy olduğu yarısına yakınının bekar kişilerden oluştuğu ve işçi olarak çalıştıkları görülmüştür. Ailelerine ve arkadaş çevrelerine bakıldığında suç geçmişleri olduğu ve ailelerinde ve arkadaş çevrelerinde alkol-madde kullanımının karşılaştırma grubuna göre daha fazla olduğu görülmüştür. Çocuk istismarcıları babalarının kendilerine fiziksel şiddet uyguladığını belirtmişlerdir. Saldırıların tanıdık biri tarafından genellikle saldırganın evinde gerçekleştiği ve saldırıda genellikle fiziksel şiddet uygulandığı görülmüştür. Mağdurların çoğunlukla 12-15 yaş aralığında ve ikinci sırada ise 4-11 yaş aralığında olduğu ve çoğunluğunu kadın mağdurların oluşturduğu görülmektedir. Kişilik özelliklerine bakıldığında çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunan grubun affektif yönden immatür, enfantil ve empulsif oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sexual abuse is one of the most important crimes of violence. It is highly essential to determine the personality traits and the socio-demographic characteristics of sexually abusive people in order to prevent the exploitation and to treat and rehabilitate them. Thus, it is thought that studies concerning this issue would contribute to literature as well.Rorschach Diagnostic Test and the information form prepared by the researcher and his consultant had been applied to the research and control groups. The experiment group of the research consisted of 65 convicts; sentenced of child sexual abuse, in Ümraniye, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa and Edirne Closed Penalty Enforcement institutions. The result of the evaluation expressed that, people who are between the ages 18 to 56 are most likely to commit sexual exploitation towards children; most of whom were primary school graduates, were born in either district or village and almost half of them were single and were working as laborers. When their families and friends were examined, it is discovered that they also have a history of crime, their usage of alcohol and drugs were higher than the control group and the fathers were tend to use violence. It was seen that the exploitation generally took place in the abusive person?s house; the abusive was generally someone familiar to the victim and during the abuse physical violence had been used. The victims were mostly between the ages 12-15, secondly they were between the ages 4-11 and they were mostly female. Looking at their personality traits, it was stated that the sexually abusive group was affectively immature, infantile and impulsive.