Obsesif kompulsif bozukluklarda denetim odağı ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of relationship between locus of control and self-esteem in obsessive-compulsive disorders
- Tez No: 278772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Denetim Odağı, Kontrol Odağı, Benlik Saygısı, Obsessive Compulsive Disorder, locus of control, self-esteem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan hastaların düşüncelerinin ve davranışlarının denetimi ile ilgili irade yetersizliği içinde olduklarını ve bu durumu yaşarken kendilerini nasıl gördüklerini ve bu iki durumun birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu deneysel olarak araştırmaktır. Buna bağlı olarak oluşturulan hipotezler ?1- OKB tanısı almış hastaların benlik saygısı ve denetim odağı arasında anlamlı bir ilişki vardır. 2- OKB hastalarının benlik saygısı herhangi bir tanı almamış kişilerin benlik saygısından daha düşüktür. 3- OKB hastalarının denetim odağı düzeyleri, herhangi bir tanı almamış kişilerin denetim odağı düzeylerine göre farklılık gösterir.? Olarak belirlenmiştir.Araştırmaya iştirak eden katılımcılar İstanbul İlinde yaşayan farklı cinsiyete ve mesleğe sahip 18 yaş üzeri 213 yetişkinden oluşmaktadır. Katılımcılara Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BOKDÖ), Rotter Denetim Odağı Ölçeği (RDOÖ) Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri (CBSE) ve demografik özelliklerin belirlenmesi için hazırlanmış olan Sosyodemografik Bilgi Formu verilmiştirVerilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov dağılım testi, Spearman Korelasyon analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır.Çalışmanın sonucuna göre OKB tanısı almış hastaların benlik saygısı ve denetim odağı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı, OKB hastalarının benlik saygısı, herhangi bir tanı almamış kişilerin benlik saygısından daha düşük olduğu ve OKB hastalarının denetim odağı düzeyleri, herhangi bir tanı almamış kişilerin denetim odağı düzeylerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate experimentally willpower of patients with ocd about control of their behaviors and thoughts and how they feel themselves in this situation, and how both of these conditions are associated with each other. Consequently, the hypotheses generated from that were determined such as 1- there is a relationship between self-esteem and locus of control of patients with ocd 2- self-esteem of patients with ocd is lower than self-esteem of people did not get any recognition 3- Ocd patients? degree of locus of control differs from the degree of locus of control of persons did not get any recognition.Participants who participate in the research consist of 213 adults who are over the age of 18 and have different gender ad prefession, and live in Istanbul cith. Participants completed Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Coopersmith Self-esteem Inventory, Rotter?s Locus of Control Scale and Sociodemographic Information Form which has been prepared to determine the demographic characteristics.Komogorow-Smirnow distribution test, Spearman?s Coefficient of Rank correlation, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis Test was used to analize the data.According to the results of this study, there is no significant relationship between self-esteem and locus of control of patients with ocd, self-esteem of patients with ocd is lower than self-esteem of people did not get any recognition, levels of locus of control of patients with ocd is different from levels of locus of control of people did not get any recognition.