Bir çağdaş sanat paradigması olarak biriktirme sanatı
The art of accumulation as a contemporary art paradigm
  1. Tez No: 681107
  2. Yazar: NİLAY ULUĞ BAKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMBER RANA ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Biriktirme Sanatı, Efemera, Arşiv, Tüketim Toplumu, Arman, Art of Accumulation, Ephemera, Archive, Consumer Society, Arman
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Biriktirme eylemi, toplumsal ve kültürel etkenlerin sonucunda ortaya çıkmış bir davranış şeklidir. İnsanoğlu çok eski zamanlardan itibaren bir şeyleri saklama, muhafaza etme alışkanlığına sahiptir. Bu durum tüketim toplumunda üretim ve tüketim miktarının artmasıyla birlikte istifçilik davranışına dönüşmüştür. İstifçiliğin kontrolden çıkmış seviyesi ise metinde bahsedilen Collyer Kardeşler ve Edith Ewing Bouvier örneklerinde görüldüğü üzere dispozofobi adı verilen obsesif kompulsif bozukluklardan biridir. Biriktirme eylemi aynı zamanda bir yaratıcılık stratejisi olarak hem çağdaş sanatçılarda hem de wunderkammer, arşiv, koleksiyon, kütüphane gibi estetik biriktirme ortamlarında görülmektedir. Biriktirme kavramı çağdaş sanatta, biçim, içerik, üslup gibi çeşitli yöntemlerle elde edilmektedir. Biriktirmeyi eserlerinde en dolaysız ve gerçek biçimde kullanan Arman, aynı zamanda Biriktirme Sanatı'nın (Art of Accumulation) öncüsü niteliğindedir. Sanat materyallerinin sayısız koleksiyonunu üretir, eserleriyle istifçiliğe kaynaklık etmez, istifçiliğin doğrudan kendisi olmuştur. Arman'ın nesne koleksiyonları tüketim toplumunu mükemmel bir şekilde gözlemlemesi dolayısıyla toplumsal bellek kayıtlarını oluşturmaktadır. Bu kavramlar ışığında temellendirilen Günden Kalanlar adlı proje, uzun bir sürece yayılmış olan efemera nitelikli nesneleri biriktirme eylemi sonucunda oluşmuştur. Efemeraların koleksiyonlarını yaratarak; biriktirme, arşiv, koleksiyon ve bellek kavramlarının sınırlarında gezinir. Biriktirmeyi estetik ve kavramsal düzeyde ele alan bir deneyim alanı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The act of accumulation is a form of behavior that has emerged as a result of social and cultural factors. Mankind has had the habit of hiding and preserving things since ancient times. This situation has turned into hoarding behavior with the increase in the amount of production and consumption in the consumer society. The out-of-control level of hoarding is one of the obsessive-compulsive disorders called dysposophobia, as seen in the examples of Collyer Brothers and Edith Ewing Bouvier mentioned in the text. The act of collecting is also seen as a creativity strategy both in contemporary artists and in aesthetic collecting environments such as wunderkammer, archives, collections and libraries. The concept of accumulation is obtained in contemporary art through various methods such as form, content and style. Using accumulation in the most direct and real way in his works, Arman is also the pioneer of the Art of Accumulation. He produces numerous collections of art materials, does not originate hoarding with his works, he has been hoarding directly. Arman's object collections constitute social memory records as he observes the consumer society perfectly. Based on these concepts, the project called“The Remains of the Days”was formed as a result of the act of collecting ephemera-like objects spread over a long period of time. By creating collections of ephemera; the project is accumulates the boundaries of the concepts of archive, collection and memory. It offers a field of experience that deals with accumulation at an aesthetic and conceptual level.