Maskülen mesleklerde çalışanların demografik özelliklerine göre iş doyumu ve motivasyonlarının karşılaştırılması
Comparing work satisfaction and motivation according to demographic specialities for people who work in masculin jobs
  1. Tez No: 278775
  2. Yazar: İNCİ KAVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Maskulin meslek, İş doyumu, Motivasyon, Masculine job, job satisfaction, motivation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma; maskulin mesleklerde çalışanların sosyo-demografik özelliklerine göre iş doyumları ve motivasyon düzeylerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; maskulin meslek olarak nitelendirilen, makine, elektrik ve inşaat mühendisi olarak görev yapan 60 kadın 60 erkek çalışana uygulanmıştır.Araştırma sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testlerinin analizinde t testi, anova testi ve Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; Buna göre; maskulin mesleklerde çalışan kadın ve erkeklerin içsel ve genel iş doyum düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılaşma olmadığı, kadın çalışanların dışsal iş doyum düzeylerinin ise erkek çalışanlardan yüksek olduğu, kadın çalışanların motivasyonuna tanınma ve sorumluluk ile ilgili faktörlerin etkisinin erkek çalışanlardan fazla olduğu, terfi ve iş içeriği ile ilgili faktörlerin etkisinin ise erkek çalışanlarda kadın çalışanlardan daha fazla olduğu sonuçlarına varılmıştır. Araştırmada ayrıca maskulin mesleklerde çalışanların iş doyumu ve motivasyonuna etki eden faktörler ile demografik özellikler arasında anlamlı ilişkiler de saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made to determine job satisfaction and motivation levels of women and men employed in masculine jobs and to clarify their relationships based on demographic variables. The questionnaire prepared for that purpose was applied to 60 women and 60 men employed as mechanical, electrical and civil engineers that are defined as masculine jobs.The results of the study were analyzed in computer by using SPSS 17.0 statistical packet program. When evaluating the data obtained in the study, descriptive statistical methods (frequency, percentage, average, standard deviation) were used. T test, anova test and Pearson Correlation analyses were used in the analysis of hypothesis tests.At the end of the study, it was concluded that there was no statistically meaningful difference between the levels of inherent and general job satisfaction levels of men and women employed in masculine jobs; that external job satisfaction of female employees was higher than male employees; that factors such as recognition and responsibility were more influential in female employees as compared to male employees and factors such as promotion and job definition were more influential in male employees as compared to female employees. In the study, meaningful relations were also determined between the factors affecting the job satisfaction and motivation level and the demographic characteristics.