Feminen ve maskülen spor yapan kadınlarda fiziksel benlik algısı
Physical self perception of women who are participating feminine and masculine sports
- Tez No: 248442
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEFİK TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Benlik Algısı, Cinsiyet Rolü, Maskülenlik veFeminenlik, Physical Self Perception, Gender Role, Masculinity and Femininity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, maskülen ve feminen sporlar yapan kadınların fiziksel benlik algısı açısından aralarında bir fark bulunup bulunmadığını test etmektir. Bu amaçla araştırmaya 127 kadın sporcu katılmıştır. Bunların 64 `ü maskülen sporlar yapan kadınlardan 63' ü ise feminen sporlar yapan kadınlardan oluşmuştur. Sporcuların yaşları 16 ile 37 arasında değişmektedir. Örneklemin yaş ortalaması ise 23.07 dir. Kadınların spor branşlarına ayrılmasında Metheney' in sınıflandırması kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bayanlara Marsh'ın Fiziksel Kendini Tanımlama envanteri ve BEM Cinsiyet Rolü Envanteri uygulanmıştır. BEM cinsiyet rolü envanterinin uygulanması bir anlamda Metheney'in kadın sporlarını sınıflandırmasının test edilmesidir. Marsh Kendini Fiziksel tanımlama envanteri 11 alt boyuttan oluşmaktadır. Takım ve bireysel sporlar yapan feminen ve makülen kadınların belirtilen alt boyutlardan almış oldukları ortalama puanları t testi ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, feminen ve maskülen takım sporları yapan kadınların ölçeğin hiçbir alt boyutunda aralarında fark olmadığını, bireysel sporlar yapan kadınların karşılaştırılmasında ise feminen ve maskülen bireysel sporlar yapan kadınların sağlık, fiziksel aktivite, vücut yağı ve esneklik alt boyutlarında daha yüksek puanlara sahip olduğu bulunmuştur. Bulgular, Methney'in maskülen ve feminen sınıflandırmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur ve maskülen ve feminen sınıflandırmasına, bireysel sporlar konusunda kısmen destek vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to specify whether there were any differences in the perception of physical-self among women who make masculine and feminine sports. To find this, 127 female athletes were included in the research. 64 of these were women who make masculine sports, and 63 were the ones who make feminine sports. Female athletes?s ages ranged between 16 and 37. Age average of the sample is 23.07. For masculine and feminine sports, Metheney classification was used to assort the women in terms of their branches of sport. The women pariticipating in the research underwent physical self inventory of Marsh and gender role inventory of BEM .That a BEM gender role inventory was implemented refers to the assessment of women sports classification through Metheney. The Physical Self-perception by Marsh consists of 11 subdimensions. The average points that the women -who master feminine and masculine sports both in a team or individually- have received from the defined subdimensions were compared via the t test.Conclusions , The results show that there are no differences among the sub-dimensions of the Physical-self Perception Questionare for the women who are participating feminine and masculine sports, and that these women have greater scores in terms of the sub-dimensions of health, physical activities, body fat, and flexibility.These findings have not only revealed the need for reviewing the classification of masculine and feminine branches of Metheney but also have emerged partial support for masculine and feminine classification and individual sports.