9 Numaralı Şer'iye Sicili'ne göre Sivas
Sivas, according to Number 9 Court Register
- Tez No: 278817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer`iye Sicili, Sivas, Eyalet, Court, Judge, Court Register, Sivas, State
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada, 1809-1812 (H. 1224-1227) yıllarına ait ?9 numaralı Sivas Şer`iye Sicil Defteri?nde bulunan belgelerin özetleri çıkartılarak, defterde yer alan belgelerin ışığında belirtilen dönemde Sivas'ın idari, askeri, sosyal ve ekonomik yapısı incelenmiştir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Şer`iye sicillerinin tanımı ve kapsamı hakkında açıklamalara yer verilmiş, Şer`iye sicillerinin günümüzdeki durumu ve Sivas Şer`iye sicilleri ile ilgili yapılan çalışmalara değinilmiştir.İkinci bölümde ise 9 Numaralı Sivas Şer`iye Sicil Defteri'nin tanıtımı yapılarak defterde yer alan belgelerin tasnifi yapılmış ve defterde yer alan belge türleri ve defterde ismi geçen merkezi görevliler hakkında bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde ise özetleri çıkarılan belgelerden yararlanılarak 1809-1812 yılları arasında Sivas'ın idari, ekonomik, sosyal ve askeri yapısı ile ilgili değerlendirilmeler yapılarak elde edilen sonuçlar üzerinde durulmuştur.Çalışmanın sonunda bulunan ekler kısmında 9 numaralı Sivas Şer`iye sicil defterinde yer alan belgelerin özetlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the documents in ?Number 9 Court Register of Sivas? that belongs to the years 1809-1812 (A. H. 1224-1227) were summarized and administrative, military, social and economic structure of Sivas for the specified years was examined.The study consists of three parts. In the first part, explanations about the definition and the scope of court registers were given, current status of court registers and the studies on the court registers of Sivas were mentioned.In the second part, ?Number 9 Court Register of Sivas? was defined, the classification of the documents in the register were made and information about the document types and central staff in the register was given.In the third part, with the help of the documents which were summarized before, administrative, military, social and economic structure of Sivas between the years 1809 and 1812 were evaluated and the results were commented.In the appendix part which is at the end of the study, the summaries of the documents in Number 9 Court Register of Sivas were given.