Elbistan şer'iye sicilinin traskripsiyonu ve değerlendirmesi (Numara: 452 sayfa: 200-300, yıl:1867-1877)
Transciption and evaluation of Elbistan şeriiye sicilileri and assessment (Number: 452 page: 200-300,1867-1877)
- Tez No: 511745
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Türk, Elbistan, Şer'i Mahkemeler, Şer'iyye Sicilleri, The Ottomans, The Turks, Elbistan, Ser'iye Court, Şer'iye Register
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Osmanlı toplum hayatını anlamak için elimizdeki en önemli veriler birincil kaynaklar konumunda olan şer'iyye sicilleridir. Toplumun hemen her kesimi arasındaki hukuki işleri kapsayan şer'iyye sicilleri Osmanlı sosyal tarihinin ana kaynaklarından biridir. Bu çalışmanın temel amacı Elbistan'ın 452 numaralı Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesini yaparak Elbistan'ın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatıyla ilgili değerlendirmeler yapmaktır. Söz konusu sicil (H) 5 Muharrem 1284 -10 Muharrem 1294 \ (M) 9 Mayıs 1867 – 25 Ocak 1877 yılları arasını kapsamaktadır. Elbistan ve çevresinde meydana gelen siyasi,ekonomik,sosyal,idari ve hukuki olayları müslümanlar ve gayrimüslim arasındaki ilişkileri şer'iyye siciline dayanarak açıklanmaya çalışılmıştır.Belgelerin geneli boşanma, nafaka, miras, tereke, alacakverecek davalarından ve nikah akdinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Şe'riye (Islamic Judical Court) registers are the most important data in order to understand the Ottoman social and culturel life and are the primary documents that reflects the atmosphere of the period. Şer'iye registers that includes legal process for virtually every segment of The Ottoman society are one of the main sources of Ottoman social history.The main purpose of this thesis is to understand the social, cultural and economic life of Elbistan by translating and assessing of located in book numbered 452 of Elbistan Şer'iye Register.Said register covers between years of 1867 –1877 (H.1284- 1294).Political, economic, social, administrative, and legal events that have taken place in Elbistan and its environs have been tried to explain the relation between the Muslims and the non-Muslims based on the register of the municipality.Documents in this register consist of divorce, alimony, inheritance cases and marriage contracts.