9 numaralı Varna kadı sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of 9 number Varna shari'a register
- Tez No: 512604
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Varna, Osmanlı Devleti, Court Registers Varna, the Ottoman state
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
Şer'iye sicilleri Osmanlı Devleti sınırları içierisindeki halkın yaşam biçimini, halkın birbirleriyle olan ilişkilerini ve sorunlarını (evlilik, boşanma, miras, ticaret, şikâyet, adam öldürme, hırsızlık) devletin hukuk düzenini günümüze bir belge olarak yansıtmaktadır. Bu belgeler, Osmanlı Devleti'ne bağlı resmi makamlarca kayıt altına alınmasından dolayı güvenilir, orijinal, birinci elden kaynak olma özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada, M. 1858-1860 yıllarını kapsayan 9 numaralı Varna şer'iyye sicili incelenerek 19. yüzyılın ikinci yarısında Varna'nın sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik yapısının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Varna şehrinin Rumeli Eyaletine bağlı Silistre Sancağı içinde bir kaza olduğu tespit edilmiştir. Şehirde farklı etnik kimlik ve dine mensup halkın ( Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Türk, Çingene, Rum, Ermeni) olduğunu ve birarada ayrı mahallelerde huzûr ve güven içinde yaşadığı belirlenmiştir. Sicilde 350 tane belge olup bu belgelerin konuları ise alım-satım, borç, miras, nafaka, mehir, vakıf, atama ve görev tevcihleri, gasp, yaralama ve cinayet gibi meselelerdir. Söz konusu belgeler bölgenin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısıyla ilgili önemli bilgiler sunmakla beraber Osmanlı Devletiʼnin idari ve adli yapısını ortaya koymaktadır. Bu açıdan sicilin pek çok araştırma sahası için önemli bir kaynak olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Court records reflects the legal form of the state as a day-to-day document of the life style of the people within the borders of the Ottoman State and the relations and problems of the people with each other (marriage, divorce, inheritance, trade, complaint, murder, theft). These documents are a reliable, original, first-hand resource because they are registered with the authorities of the Ottoman State. In this study, it was aimed to determine the social, cultural, political and economic structure of Varna in the second half of the 19th century by examining the Varna sher's record number 9 which covers the years 1858-1860. it was determined that the city of Varna was an accident in the Silistra Sandarchy of Rumeli Province. It has been determined that different ethnic identities and people of religion (Muslims, Christians, Jews, Turks, Gypsies, Greeks, Armenians) are living in the city and that they live in peace and security in separate neighborhoods. There are 350 documents on the record, and the subjects of these documents are matters such as buying and selling, debt, inheritance, alimony, inheritance, foundation, appointment and assignment, extortion, murder and murder. These documents provide important information about the socio-cultural and economic structure of the region, together with the administrative and judicial structure of the Ottoman state. In this regard, it is understood that the registry is an important resource for many research sites.