Muhasebe uygulamaları açısından işletmelerde elektronik ticaret
E-commerce in business in terms of accounting application
  1. Tez No: 278818
  2. Yazar: ESRA KANGAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, e-ticaret, muhasebe, electronic commerce, e-commerce, accounting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak, günümüzde işletmeler ticari faaliyetlerini elektronik ortamlarda gerçekleştirmeye başlamıştır. Elektronik ortamlarda yapılan bu ticaret herkes tarafından benimsenerek, ulusal ve uluslar arası düzeyde hızla artmış ve yaygınlaşmaya devam etmektedir.Elektronik ticaret yeni bir konu olmamasına rağmen özellikle internet teknolojisindeki gelişmelerle hızlı bir artış göstermiştir. Elektronik ticaretin asıl aracı internettir. Önceleri tamamen askeri amaçlar doğrultusunda geliştirilen internetin bugün en önemli alanlarından biri kuşkusuz ticari faaliyetlerdir.Elektronik ticaret işletme süreçleri ve işlemlerinde değişiklikler meydana getirir. Tüm bu gelişmeler kuşkusuz muhasebe kayıtlarını da etkilemekte ve yakından ilgilendirmektedir. Muhasebe teorik yapısı içinde sözü edilen gelişmeler için sistematik çözümler getirmek zorundadır. Bu tez çalışması ile elektronik ticaretin bir aracı olan internet ortamında gerçekleştirilen satış işlemlerinin muhasebe kayıtlarına yansıtılmasındaki uygulamalar üzerinde durulmuştur.İlk bölümde elektronik ticaretle ilgili temel kavramlara yer verilmiş, ikinci bölümde elektronik ticaretin muhasebe ve vergi sistemine etkisi ele alınmış ve daha sonra muhasebe uygulamaları açısından işletmelerdeki elektronik ticarete yönelik ampirik bir araştırmaya yer verilmiştir. Anket yöntemi ile yapılan bu araştırmada, toplanan veriler doğrultusunda işletmelerin elektronik ticarete yönelik tutum ve beklentileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of developments taking place in the world of technology, operations have started to realize their activities electronic mediums. Everyone has adapted the e-commerce carried out in electronic base and. It has been continuing to be common in national and international grounds.Even though, e-commerce is not a new deal, it has shown a rapid increase especially along with the developments on internet technologies. The main tool of e-commerce is internet. Primarily, one of the most crucial ground of internet which has been developed in accordance with entirely military aims is commercial activities since they provide, `savings for time on staff.?E-commerce creates changes in operation processes and operations. All these developments also undoubtfully affect accounting record sand are closely related. Accounting has to bring a bout systematic solutions for associated ıt has been focused on the developments in its own theoretical structure this thesis study, practices on reflections of sale operations to accounting records which have been realized internet mediums being a tool of e-commerce.In the first chapter, main concepts related to e-commerce have been explained, in the second chapter influence of e-commerce on accounting and taxing systems has been studied and then a research has been conducted on e-commerce in operations in terms of accounting practices. In this study that has been condencted via method questionnaire, in the light of collected data it has been aimed at being suggested behaviors and expectations towards e-commercial activites of operations.