Bal arılarında (Apis mellifera L.) zehir bezi ve kesesinin ultrastrüktürü üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 27898
  2. Yazar: ATİLLA ERTÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET KILINÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Apis mellifera, Venom gland, Secretion cells, Ultrastructure
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi BALARILARINDA (Apis me 11 if era L. ) ZEHİR BEZİ VE KESESİNİN ULTRASTRÜKTÜRÜ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Atilla ERTÜRÜN Ankara ünversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabil im Dalı Danışman: Prof.Dr. Neşet KILINÇER 1993, Sayfa: 122 Jüri : Prof.Dr. Neşet KILINÇER : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Doç. Dr. Oktay GÜRKAN Genel olarak Hymenoptera zehir bezleri, dişi üreme organlarının değişikliğe uğraması sonucu oluşmuş epidermal bezlerdir. A. mellifera'nın zehir bezi çok özelleşmiş bir epidermal bez örneğidir. Zehir salgı bezleri Hymenopterlerde farklı şekil ve uzunlukta olmalarına rağmen tüp şeklinde uzanan bir seri salgı ünitelerinden ibarettir. Bu salgı üniteleri bezin tüm uzunluğu boyunca ve zehir kesesinin üst bölgesinde yer almaktadır. A. mellifera'nın zehir salgısı bir çok omurgalı ve böcek türlerindeki zehir etkisinden ve insanlar üzerindeki iyileştirici özelliğinden dolayı önemlidir. Apis'in zehir bezi zehir kesesinden itibaren çatallanmış bir şekilde vücut boşluğu içersinde bulunur, bu bez boyunca uzanan salgı ünitelerinde; salgı hücreleri, kanal hücreleri, kanallar, hücrenin ürettiği salgıyı toplayan vesiküler organel ve huni yapısı bezin özelliklerini oluşturmaktadır. Bu bezin özelleşmiş morfolojisini, farklı hücre tiplerini tanımak, karmaşık yapılı zehir in nasıl üretilip depolandığını anlamaya temel teşkil etmektedir. Bu çalışmada (Apis mellifera L. ) savunma sisteminin önemli bir parçası olan zehir bezi ve kesesinin ince yapısı gözden geçirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Apia mellifera, zehir bezi, salgı hücreleri, ultrastrüktür.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION ON THE ULTRASTRUCTURE OF THE VENOM GLAND AND RESERVOIR OF THE HONEY BEE (Apis mellifera L. ) Atilla ERTÜRÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Neşet KILINCER 1993, Page: 122 Jury : Prof. Dr. Neşet KILINCER : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Assoc. Prof. Dr. Oktay GÜRKAN Generally, Hymenopteran venom glands are epidermal glands that have evolved from changed female reproductive organel. A. mellifera venom gland is the example of a highly specialized epidermal gland. Altought Hymenopter venom glands have different shapes and length, they are generally tubular. The venom gland and reservoir of,A. mellifera consist of a series of secretory units lining an integumentary invagination. This venom units exist through the glands extend and top on the venom reservoir. The venom secretion of A. mellifera is very important because it has poisonous effect on insects species and curing proper ity of humans. Apis's venom gland extends from venom reservoir through the body space. In the secretion units extends through the this glands secretion cells, ducts cells, ducts give spec iatizat ion to the vesicular organel and funnel shaped gland that collect the section which is produced by cell. The specialized morphology, different type of the cells of this gland provides basis to understand the production and storage of a complex toxic venom. In this research, examined that important aparture fine structure of (Apis mellifera) venom gland and reservoir.