Perslerin yönetim politikası
The Persian management policy
  1. Tez No: 279018
  2. Yazar: YAVUZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Persler, Siyasi Tarih, Yönetim Politikası, Persians, Political History, Management Policy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tarih sahnesinde iki yüz yıldan fazla bir süre zarfında varlık gösteren Pers İmparatorluğu'nun yönetim politikası çalışma kapsamında ele alınmıştır. Perslerin kendilerinden önceki uygarlıklardan aldıkları mirası ve kendi dönemlerinde uygulamış oldukları yönetim faaliyetleri o dönem içerisinde demokratik bir yapıdaydı. Bu demokratik yapıyla gelişen idari sistem, günümüz devlet sistemlerinde de uygulanan yönetim mekanizmalarına yakın bir yapıya sahip olduğu için incelenmeye değer görülmüştür. Yöntem uygulamasında döneme ilişkin birincil kaynaklardan istifade edilmiş olup; çağdaş yorumcuların da fikirleri çalışma kapsamında dikkate alınmıştır. Buradan hareketle imparatorluğun hareket planı ve genişleme sahasının politik yönünün askeri bir disiplin, ahlaki ve demokratik bir siyasetle de bu imparatorluğun tarihi, elde edilen bilgiler ışığında yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted in order to discuss the management policy of the Persian Empire, which existed on the stage of history for a period of more two centuries. The heritage of the Persians they inherited from previous civilizations and the management activities they conducted during their reign had a democratic structure compared to the systems of that period. Since the management system that developed with this democratic structure had a similar structure with the management mechanisms implemented in today?s state systems, it was regarded worth examining in the study. Primary resources on the period were utilized while studying on the management practice; at the same time, the ideas of contemporary commentators were included within the scope of the study. From this point of view, the political aspect of the action plan and the expansion area, military discipline, and the history of this empire were aimed to be presented through an ethical and democratic policy in the light of the information obtained through the study.