Opponent voices in the works of Robert Bly and Fazıl Hüsnü Dağlarca
Robert Bly ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın eserlerinde muhalif sesler
  1. Tez No: 279025
  2. Yazar: ŞAFAK ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBÜN ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Bly, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Our Vietnam War, The Light around the Body, doğa, renk, imge incelemesi, Vietnam Savaşı, Robert Bly, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Our Vietnam War, The Light around the Body, nature, image, Vietnam War
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada Amerikan şiirinde önemli bir yeri olan ve en etkili şairlerden biri olarak kabul edilen Robert Bly ile Türk edebiyatında, şiir alanında kendine has üslubuyla kendisinden sonrakilere yol göstermiş ve Türk edebiyatını zenginleştirmiş olan Fazıl Hüsnü Dağlarca şiirlerindeki politik söylemi açığa çıkarmak için, Robert Bly'ın The Light around the Body ve Dağlarca'nın Vietnam Savaşımız (Our Vietnam War, 1967 Müfit Bilyap çevirisi) eserleri temel alınmaktadır.Geneldeki savaş olgusunu Vietnam savaşı özeliyle ifade eden iki şair'in, şiirlerinde yanlış devlet politikalarıyla ve teknolojinin insanın yararına değil de yok edilmesi için kullanılmasıyla acı çeken bireyin dramını anlatması şairleri birbirine yaklaştıran en temel özelliklerden birisidir. Şairlerin pek çok konuda ürün vermesi, çok boyutlu olmaları, sürrealizmi eserlerinde kullanmaları, inanç üzerine yorumlar yapmaları gibi pek çok tutum onları birbirine yaklaştıran diğer özelliklerden sayılabilir.Şairleri politik şiirin kalıplarından kurtaran noktaların vurgulanması, her iki şairin, şiirlerini propaganda aracı olarak düşünmediklerini yalnızca ezilen bir topluluğa (Vietnam halkı) karşı şairce duyarlılıklarını gösteren sözcüler olarak alınmaları gerektiğini ifade eder.Bu karşılaştırma çalışması, birisi Amerikalı öteki Türk olan iki şairin `insan' olgusunun baskılarla, istikrarsızlık ve yokluklarla yıpratıldığı, sürekli tehdit edildiği bir savaşa verdikleri tepkilerdeki benzerliklerle, her türlü etnik, dini ve milli ayrımın `insan' ortak paydasında eritildiğinin gösterilmesi açısından önemli sayılabilir. Aynı zamanda edebiyatların birbirini tanımasına küçükte olsa katkı sağlayacağı düşünülen bu çalışma, bireyin `öteki' ile benzer pek çok şeyi taşıdığını doğa ve renk imgeleriyle göstermeyi hedefler ve böylece savaşın anlamsızlığı vurgular.
Özet (Çeviri)
This study tries to evaluate the political and protesting discourse by means of nature, color and death imagery in The Light around the Body by Robert Bly, one of the most effective and leading poets of America and Our Vietnam War (trans. Mufit Bilyap, 1967) by Fazıl Hüsnü Dağlarca, an idiosyncratic voice who has been the paragon of innovation and experiments in Turkish poetry.The key similarity between Bly and Dağlarca lies in their responses to the sorrows of the individual who is victimized by the wrong, dehumanistic state policies and the misuse of technology. They express the fact of war with Vietnam War in particular. Their prolificacy on various subject matters results in a multidimensional perception in their poems. The integrated use of surrealism in the poems and the questioning of faith can be regarded as other similarities creating a shared attitude.The emphasis on the points keeping the poets from the boundaries of pure political poetry maintains that the poets do not compose their poems as a means for propaganda, but as poetic words denoting the decisive reaction against the oppressive powers over a group of people.In conclusion, this comparative study on two poets points out a common response melted in the pot of `human? without any ethnic, racial or national discrimination to a historical war in which `human? is threatened by endless worries, starvation, instability and tyranny. The study aiming to contribute to the familiarity of two different literatures, also tries to demonstrate through nature, color and death that the self bears many similar attitudes with the other and thus underlines hollowness of the war.