Tüketim kültürü bağlamında yazılı basında haftasonu ekleri: Hürriyet, Milliyet ve Sabah gazeteleri örneği
Weekend supplements in the press within the context of consumption culture: The case of the Hurriyet, Milliyet and Sabah newspapers
- Tez No: 279048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazete ekleri, tüketim kültürü, içerik analizi, tüketim toplumu, reklam, Newspaper supplements, consumption culture, content analysis, advertisement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Sanayi devrimiyle ivme kazanan tüketim olgusu zamanla ihtiyaçtan çok görev haline gelmiştir. Bu çerçevede değişen tüketim normları ise bireylere imajların tüketildiği kurgusal bir dünyanın önemli aktörleri rolünü vermiştir. Tüketim olanaklarının çoğaldığı eğlenceden, kimliklere varıncaya dek her şeyin tüketilebildiği böyle bir topluma ?tüketim toplumu? denilmektedir. Tüketim toplumu kendi kuralları ve yarattığı kültür doğrultusunda tüm dünyada genişleyip yayılmacı bir politika benimsemiştir. Bireyin varoluş sebebi haline gelen tüketim alışkanlığının devamını sağlayabilmek için yazılı basın boşluğu doldurulamaz bir araç haline gelmiştir. Bu anlamda okur kitlesini tüketici kitleye dönüştürmek adına haber ve köşe yazıları tüketim normlarını anons ederek bireyleri tüketime davet etmektedir. Tüketim kültürünün Türkiye'deki yansımaları 1980'li yıllara rastlamaktadır. Bu dönemde gazetelerin şirket mantığıyla yönetilmesiyle benimsenen yeni yayın politikaları gazetelerin içeriklerinde köklü değişimleri de beraberinde getirmiştir. Yine aynı döneme rastlayan haberlerin reklam değeri taşıması ve köşe yazılarının bireyleri tüketim kültürünün işaret ettiği doğrultuda yeni bir hayat tarzına yönlendirmesi, tüketimin bireylerin toplumsallaşma sürecinde kullandığı ortak bir dil haline gelmesinde etkili olmuştur. Bu çalışmada tüketim kültürünün Türk yazılı basınına etkileri ve bunun haftasonu eklerine yansıması içerik analizi yöntemiyle sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The tendency to consume which has accelerated within Industrial Revolution has turned out to be a task rather than necessity. In this respect, changing consumption habits have made individuals important actors of a fictional world where images are used up. Such a society in which opportunity to consume has increased and everything ranging from entertainment to identity can be used up is called ?consumption society?. This society has adopted an expansionist policy all over the world in accordance with its own culture and rules it created itself. Written media has become an inevitable means in order for the individuals to sustain their habits of consumption, which have turned out to be their reasons to exist. News and articles in the written media invite the individuals to consume by announcing consumption norms in order to turn their reader target groups into consumer groups. The practice of consumption culture in Turkey dates back 1980s. In this period, new publishing policies adopted through the philosophy of managing newspapers as trading companies revolutionized the contents of the newspapers. Moreover, consumption became the common language that individuals use in socialization, the main culprit of which was that the news was considered to have advertising value, and so articles directed the individuals in the way of what consumption culture marked. In this study, the effects of consumption culture on Turkish written media and its reflection on weekend supplements are investigated by content analysis method.