Macera turizmi pazarlaması: Antalya yöresine gelen turistlerin macera turizmine yönelik eğilimleri üzerine bir araştırma
Adventure tourism marketing: A research on the adventure tourism trends of incoming tourists to Antalya
  1. Tez No: 279069
  2. Yazar: BETÜL GARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY ÜNÜSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Macera turizmi, macera turisti özellikleri, macera turizmi pazar bölümlendirme kriterleri, Adventure tourism, Adventure tourist characteristics, Adventure tourism market segmentation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Ürün çeşitliliğinin, başarının anahtarı olduğu bu çağda, hizmet sektörünün arz profilinde, büyük değişimler yaşanmaktadır. 90'lı yıllardan bu yana, seyahat ve turizm sektörünün sunduğu ürün ve hizmetlerin, farklılaşan ziyaretçi istek ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendiği gözlemlenmektedir. Macera turizmi gibi yeni tanımlanan turizm tiplerinin portföyü, küresel turizm endüstrisinde gerçek bir niş pazar olarak yerini almaktadır. Etkinlik temelli turizm gezilerine olan ilginin artması, kuş ve balina izleme turları, bisikletle dünya turu, kanoculuk, dağ tırmanışları gibi muazzam ürün çeşitliliği ile karakterize edilen çok özel ve karlı bir pazar olan macera turizminde pek çok işletmenin faaliyet göstermesine neden olmuştur.Bu araştırmada macera turizmi pazarlaması kavramsal çerçevede incelenmiş ve katılımcılar açısından macera turizmi algısı araştırılmıştır. Ayrıca, bu araştırmada, turistlerin demografik, sosyo-ekonomik ve gezi ilişkili karakteristiklerinin macera gezi türleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu amaçla kullanılan veriler, Antalya yöresine gelen turistlere yapılan anketler sonucunda elde edilmiştir. Bu bilgiler gelecek macera turizmi pazarlaması araştırmalarına fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this era where product diversification is the key to business success, the service industry has been experiencing great variations in its supply profile. Since !990, the travel and tourism sectors have seen several variations in the product and services offered to visitors according to a more varied sets of needs and wants. Newly defined portfolios of activities, such as adventure tourism, have allowed the identification of what is seen as a true niche market within the global tourism context. The rise in interest towards activity- based tourism has allowed many players to enter what is now a highly specialised and profitable market characterised by enormous variety of products such as bird watching trips, cycling trips, canoening, hitchiking, trekking etc.This study inquired the definitions and marketing requirements of adventure tourism and examined how it is perceived by the tourists taking part in. Besides, this study investigated the effect of demographic, socio- economic and trip related characteristics of tourists on adventure trip types. For this purpose, the data used in this study was collected from incoming tourists to Antalya. The results of this study highlight various implications for the future researches in adventure tourism marketing.