Macera turizminin seyahat niyetine etkisinde sosyal medya pazarlamasının ve gelişmeleri kaçırma korkusunun aracılık rolü
The mediating role of social media marketing and fear of missing out in the impact of adventure tourism on travel intention
  1. Tez No: 762047
  2. Yazar: MELİHA ÇORBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN SEÇİLMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Macera Turizmi, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, Sosyal Medya Pazarlaması, Seyahat Niyeti, Adventure Tourism, Fear of Missing Out, Social Media Marketing, Travel Intention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, macera turizminin, sosyal medya pazarlamasının ve gelişmeleri kaçırma korkusunun seyahat niyetinde üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını tespit etmektir. Ayrıca araştırma kapsamında, gelişmeleri kaçırma korkusu ve sosyal medya pazarlamasının macera turizminin seyahat niyeti üzerindeki etkisinde bir aracılık rolüne sahip olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veriler katılımcılardan online anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma evreni macera turizmine katılmaya istekli olan katılımcılardan oluşmaktadır. Toplanan veriler doğrultusunda, araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerliliklerini tespit etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi yapıldıktan sonra, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre, macera turizminin, sosyal medya pazarlamasının ve gelişmeleri kaçırma korkusunun katılımcıların seyahat niyetleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Buna ek olarak gelişmeleri kaçırma korkusunun ve sosyal medya pazarlamasının, macera turizminin seyahat niyetinde bir aracılık etkisine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla bu araştırma; macera turizminin, sosyal medya pazarlamasının ve gelişmeleri kaçırma korkusunun seyahat niyeti üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyarak literatüre özgün bir katkıda bulunmuştur. Ayrıca“UYT”teorisinden yararlanılarak araştırmanın özgün modeli oluşturulmuştur. Uyaran-süreç-tepki (UYT) teorisine dayanan bu araştırma, macera turizminin sosyal medya pazarlamasının ve gelişmeleri kaçırma korkusunun seyahat niyetini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. UYT teorisi çevrimiçi kullanıcı davranışlarının araştırılmasında yaygın bir şekilde kullanılmasından dolayı, bu araştırma için uygun görülmüştür. Bu araştırma nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gelecekte yapılacak olan araştırmalarda, nitel araştırma yöntemi kullanılarak daha farklı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether adventure tourism, social media marketing and the fear of missing out have a meaningful impact on travel intention. Also, whether fears of missing out and social media marketing have a meditative role on adventure tourism's travel intention has been investigated. The data for the study have been gathered by using online questionnaire technique. The sample is made up of 385 participants. In accordance with the data collected, in order to find out the validity of the scales used in the study, validity and reliability analysis factor has been used. After the application of the validity and reliability analysis factor, to determine the relation among the variables, structural modeling equation modeling has been used. According to the results of the analysis conducted, it has been found out that adventure tourism, social media marketing and fear of missing out have a meaningful on the participants' travel intention. In addition, it has been concluded that fear of missing out and social media marketing adventure tourism has a meditative impact on travel intention. As a result, the study has made a distinctive contribution to the literature by presenting that the adventure tourism, social media marketing and fear of missing out have a positive impact on travel intention. In addition, the original model of research was created by using the“S-O-R”theory. Based on the stimulus- organism- response (S-O-R) theory, this research focuses on how social media marketing of adventure tourism and fear of missing out affect travel intention. Since the S-O-R theory is widely used in the study online user behavior, it was deemed appropriate for this research. This research was carried out using quantitative research methods. In future studies, different results can be obtained by using the qualitative research method.