Marka iletişim aracı olarak oyunreklam: Marka farkındalığı oluşturma rolü üzerine bir çalışma
A study on ?advergame? as a means of brand communication: Its role over creating brand awareness
- Tez No: 279092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKSEL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Oyunreklam, Advergame, Marka Farkındalığı, İnternet Reklamları, Advergame, Brand Awareness, Internet Advertisements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Yüzyılın en önemli kavramlarından biri olan Marka, üzerine çok fazla değer ve önem yüklenen, tüketim toplumunun en değerli varlığı, firmaların en önemli sermayesi ve tüketiciler için içinde çok farklı anlamlar barındıran bir kavramdır. Günümüzün tüketim toplumu ise her şeyi bir markaya dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden etrafınızda gördüğünüz her şey, hatta herkes bir marka olma ve farklılaşma yarışı içindedir. Özellikle farklılaşma markalar için hayati bir öneme sahiptir. Teknolojinin hızla ilerlediği, ürün ve hizmetlerin birbirine çok benzediği bu dünyada markalar güçlü olmak, tüketicinin zihninde kalıcı bir yer edinmek için rakiplerinden farklılaşma yolları aramaktadır. Çünkü firmalar, ancak güçlü markalara sahiplerse uzun yıllar pazarda ayakta kalabilmektedirler. Firmalar güçlü markalar yaratmak ve uzun yıllar bu gücü koruyabilmek içinse etkili iletişim yolları aramakta hatta geliştirmektedirler. Bu amaca hizmet eden marka iletişim araçlarından en yenisi ise oyunreklam (advergame)'dır. Oyunreklam, diğer reklam araçlarından farklı olarak eğlenceli bir oyun deneyimi ile markayı tüketiciyle buluşturmaktadır.Bu çalışma, bir marka iletişim aracı olarak oyunreklamın (advergame) tüketicilerde marka farkındalığı oluşturma rolü üzerine odaklanmaktadır. Çalışmada, yeni bir kavram ve yeni bir marka iletişim aracı olan oyunrekaklam (advergame) tüm yönleriyle açıklanmış ve marka farkındalığı oluşturup oluşturmadığı üzerine bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada deney ve anket olmak üzere iki ayrı yöntem kullanılmış ve iki ayrı denek grubu üzerinde çalışılmıştır. Toplam 289 kişi üzerinde yapılan araştırmanın bulguları, oyunreklamın (advergame) marka farkındalığı yarattığını, marka ve oyuna yönelik tavırları olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca tüketicilerin gönüllü olarak katıldıkları bu reklam iletişiminin marka ile olan pozitif ilişki süresini uzattığı ve tüketicilerde genellikle olumlu duygular oluşturduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Brand, one of the most important terms in the century, is a term, which is the most important being in consumer society. Much importance and value is attributed to this item, which is the most important capital of firms. It consists of many different meanings among the customers. Today?s consumer society has the potential to turn everything into a brand. Therefore, everything and even everyone you see around is in a race of being a brand and that of being different. Differentiation is particularly of a vital importance for brands. In today?s world, where technology has advanced rapidly and goods and services have become so similar to each other, brands seek to differentiate from their competitors, striving to become strong and obtain a permanent place in the minds of consumers, for firms can survive in the market for many years if they have strong brands. Firms seek and even develop efficient communication means in order create strong brands and thus keep their power for years to come. The best of brand communication means serving this aim is advergame. It brings together the brands with consumers.This study focuses on the role of advergame as a means of brand communication in creating brand awareness among customers. In the study, all aspects of advergame, a new term and a new means of brand communication is explained, and an investigation was conducted to see whether it creates brand awareness or not. Two different methods, experiment and survey, were used in the study in two separate groups of subjects. The findings of the study conducted over 289 subjects reveal that advergame creates brand awareness and that it positively affects the attitudes towards brands and games. Moreover, it is revealed that the relation between this brand communication means, in which consumers participate voluntarily, with consumers extends the duration of positive relation and that it creates positive feelings in customers.