Avrupa Birliği'nin Kafkasya siyasası
European Union's Caucasus policy
- Tez No: 279135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupalılık, Bütünleşme, Kimlik, Çıkar, Öteki, AB-Kafkasya İlişkileri, Konstrüktivizm, Hegemonya, Avrupa Merkeziyetçiliği, Yönetişim, Europeanization, Integration, Identity, Interest, Other, EU-Caucasu Relations, Constructivism, Hegemony, European Centralism, Governance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında Avrupalılık kimliğinin AB Kafkasya siyasetindeki rolü incelenmiştir. Genel anlamda Avrupalılık kimliği demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve piyasa ekonomisi çerçevesinde tanımlanmıştır. AB'nin bütünleşme zeminini oluşturan değerler aynı zamanda dış politikasının yönünü de belirlemektedir. AB'nin bölgesel politikaları çerçevesinde Kafkasya'da yaşanan ?dönüşüm? ise çok yönlü ve birbirini tamamlayıcı araçlarla şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Bu ?dönüşüm? aynı zamanda bir Avrupalılaşma sürecini ifade etmektedir. Bu çalışma Avrupalılık kimliğinin AB'nin Kafkasya siyasetin deki anlamını ve yerini ortaya koymaya çalışmakta, uluslararası ilişkilerde kimliğin bir araç olarak nasıl işlevselleştiğini incelemektedir. Bu bağlamda birinci bölümde kimlik kavramının uluslararası ilişkiler ve Birlik açısından anlamı tartışılmış, AB'nin kimlik merkezinden bütünleşme perspektifi ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Avrupalılık kimliğinin ve değerlerinin hukuki temelleri ve bu amaçla işlevselleşen kurumları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Kafkasya'nın genel siyasi yapısı ve bölgede rekabet eden küresel aktörler ve bu aktörlerin ekonomik ve siyasi hedefleri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, AB'nin bölge politikaları ve sorunlarına yaklaşımında Avrupalılık değerlerinin rölü değerlendirilmiştir.Yapılan inceleme sonucunda AB'nin geliştirmiş olduğu projeler, mali yardımlar ve diğer siyasi araçlarla Avrupalılık değerlerini temsil eden normlar üzerinden bölgeyi dönüştürme çabası ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The role of European Identity which is effective on EU?s Caucasus policy was examined in this thesis. European identity is depicted within the framework of democracy, human rights, superiority of law and the market economy. The values of Europe which are based upon integration motivatiın of European Union lead to direction of its own foreign policy. The evolution is Caucasus which is based on European identity is shaped by using sophisticated and mutually complemantary policy instrument. Further, this dissertation study portrays the role of European identity in Caucasus policy and how identity become fuctional in international relations as a policy instrument. In this case, the meanig of identity is discussed from view point of European Union and international relations in the firts chapter. İn addition to this, European integration perspective is olsa explained in terms of identity. İn the second chapter, legal roots of European identity and norms, and the instutions established for this purpose are examined. Finally, general political structure of Caucasus and the other global actors which struggle with each other in this region are described in the third chapter. Moreover, the approach of European Union to the regional policies and problems, and how the western values play a key role are explicates in this chapter.Consequently, in the end of the examinatorial, EU?s transformation efforts which includes projects developed by EU, economical aids and the other political intrument are explained from the point of norms which represent European identity.