Cumhuriyetten günümüze ilk ve orta dereceli okullarda müdür atamalarının mevzuata göre değerlendirilmesi
Evaluating the nomination of directors since the foundation of the turkish republic to primary schools and high schools within the frameworks of the regulations
- Tez No: 279176
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Mevzuat, Atamalar, School Leadership, Regulations, Appointments
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada eğitim kurumlarına yönetici atamalarını özellikle de atama yönetmelikleri çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. İlk ve orta dereceli okullara 1990 yılı öncesinde müstakil bir yönetmelik olmadan (yönergelerle) yapılan yönetici atamalarının, bu tarihten itibaren daha sağlam temellere oturtulmaya çalışıldığı söylenebilir. Milli Eğitim sistemimizde 1990'dan bu yana değişen şartlara bağlı olarak, ülkemizin sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi konjonktürüne göre Bakanlık tarafından birçok değişikliğe gidilmiştir. Elbette bu değişikliklerden yönetici atamalarının da etkilendiği ve mevcut konjonktüre göre şekillendiği söylenebilir. Ayrıca bu çalışmamızda eğitim kurumları yöneticilerinin atanmalarına ilişkin mevzuatlar incelenmiş ve literatür çalışmasıyla konuya açıklamalar getirilmeye gayret sarfedilmiştir. Bu amaçla araştırmamızda yöneticilik, okul, okul yöneticiliği, ilköğretim müdürünün görevleri ve ortaöğretim kurumları müdürünün görevlerine değinilmiştir. Özellikle 2004 yılından itibaren yargı organlarına (başta Danıştay olmak üzere) taşınan yönetici atamaları/yönetmelikleri hakkındaki yargı kararları, eğitim sistemimiz açısından değerlendirilmiştir. Eğitim kurumlarına asaleten müdür atanamaması sonucu ortaya çıkan Vekaleten Yöneticiliğin sistem içindeki yeri vurgulanmıştır. Milli Eğitim Şuralarında eğitim kurumları yöneticiliği/atamaları ile ilgili alınan tavsiye kararlarının uygulamada ne kadar gerçekleşebildiği araştırılmıştır. Yönetmelikler aleyhine açılan davalara ve dava sonuçlarına kısaca değinilmiş, dava sonuçları ile atama kriterlerinin sözlü mülakattan yazılı sınava doğru değişiminin nedenleri irdelenmiş ayrıca 2009 yılında kamuoyunda Bakan Ataması denilen Devlet Memurları Kanunu'nun 76. Maddesine dayanılarak yapılan müdür atamalarının nedenleri araştırılmış ve ideal yönetici atamalarına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, our objective is to study the managerial appointments to the educational institutions within the frameworks of the Nomination Regulations. It can be mentioned that the leaders had been appointed to Primary Schools and High Schools without regulations before 1990 (They had been appointed through guidelines) but since then they have been trying to place the nominations on a better basis. Related to the changing conditions, Our National Education System has been changed many times since 1990 by the National Ministry of Education taking into account the socio cultural, economic and politic conjuncture. We can definitely say that Managerial Appointments System has been effected by these changes and formed according to the conjuncture. During our research we have also analyzed the regulations related to the Managerial Appointments and tried to enlighten the topic through a literature study. For this reason we have touched the items ?leadership?, ?school?, ?school leadership?, ?duties of a primary school principals or a high school principals?. We have especially evaluated the civil jurisdiction about Managery Appointment Regulations carried to the judicial bodies (especially the State Council) since 2004, in terms of our education system. We have pointed out the position of the temporary appointment in the Managerial Appointments System which arised because they couldn?t appoint definitive principals to the Educational Institutions. We have studied how the recommandations in National Education Councils about the Managerial Apppointments to the Educational Institutions could have been put into practice. We have touched shortly the cases taken to law against the regulations and their results and researched the reasons of the change from oral tests to written tests which was put into practice as a result of the case decisions and also researched the reasons of the Director Apppointments in 2009 based on the 76th article of the Civil Cervant Law (called in public as the Minister?s Discretion). Furthermore in our Research we have made suggestions related to ideal Managerial Appointments System.