İlköğretim okulu öğrencilerindeki internet bağımlılığı
Internet addiction among primary school students
- Tez No: 279175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bağımlılığı, Bağımlılık, Davranışsal Bağımlılık, Internet, Internet Addiction, Addiction, Behavioural Addiction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde, ilköğretim okulu 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin internet bağımlılık düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Betimsel modele uygun olarak düzenlenen araştırmanın evrenini, Kocaeli ili Gebze ilçesindeki ilköğretim okullarında bulunan 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem için, Kocaeli ili Gebze ilçesinde 11 okulda, 363'ü kız, 347'si erkek olmak üzere toplam 710 öğrenciye ulaşılmıştır. Bu çalışmada; ölçme aracı olarak, Kimberly Young tarafından geliştirilen Likert tipinde 20 soruluk İnternet Bağımlılık Ölçeği ve bu çalışmanın amacına uygun olarak hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Uygulanan ölçek ve kişisel bilgi formları SPSS for WINDOWS 15.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda; 710 öğrenciden 600 (%84,5) öğrenci semptom göstermemiş; 101 öğrenci (%14,2) sınırlı semptom göstermiş; 9 öğrenci (%1,3) ise internet bağımlısı olarak belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre internet bağımlılığına daha fazla yatkınlık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Örneklem grubunu oluşturan 363 kız öğrenciden, 39'u sınırlı semptom gösterirken, 1 kız öğrencinin internet bağımlısı olduğu tespit edilmiştir. 347 erkek öğrenciden ise 62'si sınırlı semptom gösterirken, 8'inin internet bağımlısı olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca bu araştırmada, aile gelir düzeyi arttıkça öğrencilerin internet bağımlılığına yatkınlığının arttığı da görülmüştür. Bununla birlikte, internet bağımlılığı ile aile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. İnternet bağımlısı olan veya internet bağımlılığına yatkınlık gösteren öğrencilerin internet kullanım sürelerinin internet bağımlılığı belirtisi göstermeyen öğrencilere göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Kendisini internet ortamında özgür hisseden öğrenciler internet bağımlılığı eğilimi gösterirken, interneti oyun ve sohbet amacı ile kullanan öğrencilerin internet bağımlılığına daha fazla yatkınlık gösterdiği de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, internet addiction level in Primary School 7th and 8th grade students was tried to be determined. The 7th and 8th grade primary school students in Gebze, Kocaeli constitutes the scope of the research designed in accordance with descriptive model. For the sample, 363 female and 347 male, that is, totally 710 students in 11 different schools had been reached in Gebze, Kocaeli. In this study; as the measurement tool, 20-item Likert-type Internet Addiction Scale (IAS) developed by Kimberly Young and personal information form prepared in accordance with the purpose of this study were applied. IAS and personal information forms were analyzed by SPSS for WINDOWS 15.0 Statistical Package Program.As a result of this study, of 710 students, 600 (84.5%) students have showed no symptoms, 101 (14.2%) students have showed limited symptoms; 9 (1.3%) students have been identified as internet addicted. It has emerged that male students show more tendency to internet addiction than female students. Of 363 female students that constitute sample group, while 39 of them have showed limited symptoms, 1 female student has been determined to be internet addicted. Of 347 male students, while 62 of them have showed limited symptoms, 8 male students have been determined to be internet addicted to the internet.In addition, it has been seen through this study that as the family income level increases, the students' internet addiction tendency also increases. However, there has been no significant relationship between Internet addiction and family education level. It has emerged that internet usage time of students who are internet addicted or those who indicates internet addiction tendency is more than those who show no symptom of internet addiction. It has also been determined that while students feeling themselves free online indicate internet addiction tendency, students using internet for the purpose of game and chat indicates more tendency to internet addiction.