Vilâyet sâlnâmelerinde Afyonkarahisar
Afyonkarahisar to province yearbooks
  1. Tez No: 279228
  2. Yazar: KADİR KOPARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karahisâr-ı Sâhib, Vilayet Sâlnâmleri, Osmanlı, Karahisâr-ı Sâhib, Province Yearbooks, Ottoman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 521
Özet
Vilayet sâlnâmeleri, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın başlarında neşredilmiş yıllıklardır. Yerel tarih açısından önemi büyük olan bu yıllıklar, sosyo-ekonomik yapı ile vilayet ve bağlı birimlerin kurumsal yapısı hakkında detaylı bilgiler içermektedir.Bu çalışma, Afyonkarahisâr'ın Hüdâvendigâr Vilayeti sâlnâmelerine göre 1869 ile 1907 yılları arasındaki dönemini kapsamaktadır. Vilayet Sâlnâmeleri'nin transkripsiyonu yapılarak, Karahisar-ı Sahib'in idarî yapısı, burada bulunan kurum ve bu kurumlarda görev almış kişiler ile Karahisâr-ı Sahib'in coğrafi özellikleri, ulaşımı, nüfus yapısı, tarım ve hayvancılığı, üretim ve eğitim-öğretim durumu gibi konular hakkında bilgileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Yearbooks Province of the Ottoman Empire 19 with the second half of the 20th century Beginning of the century that the annuals. Local history are very important in terms of this yearbook, the socio-economic structure of the county and contains detailed information about the structure of institutional units.This study, according to yearbooks Afyonkarahisar Province Hüdâvendigâr covers the period between 1869 and 1907. Transcribed by the County`s Yearbooks Karahisâr-ı Sahib of administrative structure, where those who have been with the organization and mission of these institutions Karahisâr-ı Sahib, contains geographical features, transportation, population structure, agriculture and animaly, manufacturing, and information about topics such as education status.