Sakk mecmuası
Periodical of Sakk
  1. Tez No: 279237
  2. Yazar: ELİF AĞCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sakk mecmuası, Şer'iye sicilleri, tereke, Periodical of Sakk, Şer?iye Records, estate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sosyal Bilimler alanında karşımıza çıkan, dönemin şartlarına göre kaleme alınan Osmanlı tarihi kaynaklarındaki her belge ayrı bir önem arz etmektedir. Şer'iye sicilleri diğer konularda olduğu gibi hukuk tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir. Nihayetinde sakk dediğimizde şer'iye sicillerinden önemle seçilmiş belgelerin tecrübeli kadılar tarafından yönlendirilerek yeniden kaleme alınan belgeler olduğunu görmekteyiz. Bu noktada kadıların önemli görevler üstlendiklerini görülmektedir. Tarih ve toplumları yönlendiren siyasi, sosyal, kültürel vb. alanlarda bilgi sahibi olabilmek için büyük bir kısmının Türkiye'de olmakla birlikte yurt dışında da tarihe tanıklık eden kaynaklarımız sayesinde bugün bir çok alanda araştırma yapma imkanı bulabilmekteyiz. Şer'iye sicilleri ve sakk mecmualarında Osmanlı hukuk mekanizmasının işleyişi, milletlere ve bölgelere göre çeşitli konulardaki ( veraset, vefat, tereke kayıtları, iltizam davaları, hibe, hüccet, ilam vb.) mahkeme kayıtlarının hangi şekillerde gelişip sonuçlandığını tespit etmekteyiz.İncelemiş olduğumuz sakk mecmuası ile de birçok alanda öne çıkan şu konu başlıkları (iflas, kefalet, kassamlık, isbat davaları, rüşvet, vekil tayinleri, mehr, hibe, vasi ve kayyım tayinleri, yemin, gayr-i Müslim ve Müslüman ahali arasındaki davalar, döneme ait yapılar örneğin hanlar, kaleler bunların yanında mahalleler, köyler, karyeler, evler, esnaf dağılımı) değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In social science where we come across , every document has an important part, considering the period?s condition in Ottoman History. Şer?iye Records have also an important part just like all the other subjects about law history.The documents which were chosen from Şer?iye Records are called `sakk? and we can see that these documents were rewritten by experienced kadı. At this point it is seen that kadıs have a significant task. In order to obtain information about politics, social and cultural areas which direct history and society, we can easily find an oppurtunity to search because of the sources which we have in Turkey and in the other countries. With this ` sakk? example which we abstract we determine that the way Otoman Law works in different nations and areas with different subjects ( inheritance, death, estate records, iltizam, cases, benefactor, judicial entitlement, final court decision ?) and how law court records result in. Examining the periodical of sakk, these topics (bankruptcy, bail, kasamlık, proof case, bribe, substitution, dowry, donation, appointment of tutor and trustee, oath, cases between muslims and non-muslims, structures belonging to periods such as inns, castles, also, districts, villages, little towns, houses, crafts distribution ) that is significant in many subject were evaluated.