Peyami Safa'nin romanlarında mekân-insan ilişkisi
Localization-human relationship in novels of Peyami Safa
  1. Tez No: 279252
  2. Yazar: ERSİN PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, roman, mekân, insan, Peyami Safa, novel, location, human
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsanı daha iyi anlatmayı amaçlayan roman sanatı bunu başarabilmek için elindeki tüm imkânları kullanır. Kendisi kurmaca olsa da kendisine örnek olarak gerçek hayatı alıyor olması onun en büyük yardımcısıdır. Mekân, olayın yaşandığı yerdir. İnsanlar bir mekânda yaşarlar. Olay bir mekânda anlam bulur. Yani kurgunun olmazsa olmazıdır. Değişik isimler verilerek sınıflara ayrılabilen mekân, olayın geçtiği yer olmanın yanı sıra olayın gidişatını etkileyebilen ?tabir yerindeyse ? hareketli bir unsurdur. Sadece romanın gidişatını etkilemekle kalmaz romanın diğer unsurlarının kullanılışlarına yardım ederler. Kahramanların çiziminde ve tanıtılmasında, olayın gerçekleşmesi için atmosfer oluşturmak, kahramanın psikolojisini yansıtmak gibi pek çok amaçla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The art of novel, aiming at identifying the human-being better, utilizes all items to succeed. It?s most important motive is the real life itself despite it is shown as fiction. Location is the place where the action takes place. People must live in a location. The plot gets its meaning in the location. Therefore, it is a must of fiction. The location classified by naming differently, besides being the place where the plot takes place, so to say, is an active part which affects the ongoing of the plot. It does not only effect the ongoing of the plot but also is helpful for the use of other devices of fiction. In the description and figuring of heroes, in creating the atmosphere and reflecting the mood of the hero, this can be used as a tool.