İşletmelerde faaliyet tabanlı bütçeleme
Activity based budgeting for business
- Tez No: 279253
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı bütçeleme, operasyonel denge, finansal denge, faaliyet tabanlı yönetim, faaliyet tabanlı maliyetleme, Activity based budgeting, operational stability, financial stability, activity based costing, activity-based management
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Artan rekabet ve hızla değişen koşullar altında işletmeler, pazardaki varlıklarını koruyabilmek, kıt kaynakları daha etkin kullanabilmek ve daha az maliyetle daha kaliteli mal ve hizmet sunabilmek için etkin bir yönetim anlayışını geliştirip, desteklemelidir. Bütçeler de kârlılığın ve verimliliğin arttırılmasında kullanılan önemli bir yönetim aracıdır. Fakat geleneksel işletme bütçeleri günümüz koşullarında kendisinden beklenen yararı tam olarak sağlayamadığından yönetim aracı olarak kullanılmakta yetersiz kalmıştır.Geleneksel bütçelemenin yetersiz kalması sonucunda oluşturulan faaliyet tabanlı bütçeleme yaklaşımı, belli bir döneme ilişkin bir mamulün elde edilebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynak miktarını belirleyen bir tahmin modelidir. Faaliyet tabanlı bütçeleme, işletmelerde bütçe amaçları çerçevesinde planlama, kontrol, denetim ve karar vermeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda faaliyet tabanlı bütçeleme sadece finansal verilere yönelik bir planlama değil, finansal olmayan (operasyonel) verileri de planlamaktadır. Çünkü faaliyet tabanlı bütçelemedeki temel amaç, operasyonel denge ile finansal dengenin sağlanmasıdır.Bu doğrultuda çalışmanın amacı, işletmelerde günümüz koşullarında kullanılan geleneksel bütçeleme sisteminin eksik yönlerini tespit edip, faaliyet tabanlı bütçelemenin önemini ve gerekliliğini vurgulamaktır.Bu amaçla, çalışmada öncelikle geleneksel bütçeleme yöntemi anlatılmış, daha sonra yeni maliyet yönetimi uygulamalarından olan ve faaliyet tabanlı bütçelemeyle ilişkili olan faaliyet tabanlı maliyetleme ve faaliyet tabanlı yönetime değinilmiştir. Son olarak modern bütçeleme tekniği olan faaliyet tabanlı bütçeleme anlatılarak örnek bir uygulama gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Under conditions of increasing competition and rapidly changing businesses in the market to protect their assets, to use scarce resources more efficiently and more cost effective to provide a better quality of goods and services , should support and develop effective management. Increase profitability and productivity budgets also an important management tool used to. But, In today?s condition, traditional budgetting can not be expected of him as a management tool used was insufficient.Created as the result of inadequate budgets traditional activity base budgeting approach, a certain period, the product of the resources needed to obtain an estimate of the amount determined is the model. Activity-based budgeting, helping business planning, control, supervision and decision making as part of budgeting purposes. When the activity-based budgeting is not only a plan for financial data, non-financial (operational) data is also planned. Activity-based budgeting because the main aim is to ensure operational stability of the financial equilibrium.The aim of this work in accordance with the conditions used in businesses today are missing aspects of the traditional budgeting system to detect, activity-based budgeting is to emphasize the importance and necessity.This purpose, the study first describes traditional methods of budgeting have been, then the new management and activity-based budgeting and accounting practices related to the activity-based costing and activity-based management that has been mentioned. Finally, the modern techniques of budgeting, activity-based budgeting that can be described analytically as shown by an application.