Elbistan ve çevresinde ziyaret ve ziyaret yerleri
Visits and places to visit in and around Elbistan
  1. Tez No: 279251
  2. Yazar: KABİHAN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ziyaret, Din, Kutsal, Türbe, Kült, Visitation, Sacred, Religion, Tomb, Cult
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ziyaret fenomeni ülkemizin her yerinde karşımıza çıkan önemli bir konudur. Bazı mekanlar, taşlar, ağaçlar, evler ve sular daha kutsal kabul edilmektedir. İnsanlar maddi ve manevi nedenlerden dolayı buraları belli zamanlarda ziyaret ederler. Burada yatan zatlar yöre halkı tarafından kendilerini koruyan manevi güçler olarak görülmekte ve sıkıntılı, ümitsiz, çaresiz ve ruhi bunalımda olan pek çok insan için psikolojik tatmin merkezi olmakla birlikte; çocuk sahibi olmak, bir iş sahibi olma ve sınavları kazanabilme amacıyla başvurulan ziyaret yerleri toplum için önemli işlevlere sahiptir.Elbistan ve çevresinde ziyaret ve ziyaret yerleri adlı bu çalışma ziyaret fenomenine açıklık getirmektedir. Bu çalışma kutsallar ve kutsal yerleri içerdiği gibi bu kutsal yerlerdeki inanış şekillerini de içermektedir. Toplumumuzun dini hayatının önemli bir bölümünü oluşturan ziyaret olgusu, din sosyolojisinin bilimsel yöntemleri ile incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of pilgirimage is an important issue which we face all over Turkey. Some places, stones, trees, houses and water are considered more sacred than others. People visit these places for economical and emotional reasons at some certain times. The persons burried here are seen by the local people who are disstressed, hopeless, role of psychologicaly satisfaying centers. These place are also visited to have children, job and passing exams.This study named ?'Pilgrimage (Ziyaret) And Sacret Places in Elbistan? clarifies the phenomenon of visit. This work includes as sacred and holy places as the forms of belief in these holy places. The visit subject constitutes an important part of in our people?s religious life has been studied with scientific method of religion.