Sâd suresinin konulu tefsir çalışması
Tafseer study of Sâd sura
  1. Tez No: 279257
  2. Yazar: HİKMET KAVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Konulu Tefsir, Sûre, Tafsir, Quran, Tafseer, Sura
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tefsir kelimesi sözlük anlamı olarak, ortaya çıkarmak ve açıklamak demektir. Bir şeyden makul olan anlamın çıkarılmasıdır. Daha geniş bir ifadeyle tefsir; lafzın delalet ettiği manayı tespit edip açığa çıkarmak, lafızdaki kapalı manayı açıklayarak anlaşılır kılmak ve müşkil olan lafızdan murad edilen manayı açıklayıp, yorumlamaktır.Istılahî manada ise tefsir Kur'an ayetlerinin anlamını ortaya çıkarıp Allah'ın bununla hedeflediği amacı açıklayan bir ilimdir.Konulu tefsir ise her hangi bir konuyu, Kur'an'ın bütünlüğü içerisinde ele alıp ister aynı isterse değişik surelerde olsun, konuyu uzaktan ve yakından ilgilendiren Mekki ve Medeni tüm ayetleri toplayarak mümkün olduğu mertebe nüzûl sırasını göz önünde bulundurmak koşuluyla ve Kur'an'ın temel üslubu çerçevesinde çeşitli mukayeseler yapmak suretiyle istenileni ortaya çıkarmaktır.Bir surenin tüm konuları tefsir etmek ise sureyi bir bütün olarak ele alıp genel ve özel hedeflerini tesbit ederek konular arasındaki irtibatı da sağlamak suretiyle sureyi genel bir şekilde tefsir etmektir.Herhangi bir sureyi konulu tefsir metoduna göre tefsir etmek isteyen bir araştırmacı öncelikle tefsirini yapacağı sureye bütüncül bir bakış açısıyla bakarak surenin genel hedeflerini belirlemeli ve sure hakkında toplu bir fikir sahibi olmalıdır. Sonra sureyi konularına göre ayırarak her ayeti/ayet grubunu kendi konu alanı içerisinde anlamaya çalışmalıdır. Bu aşamada konuları oluşturan kavramların etimolojik ve semantik araştırmalarını yaparak şayet varsa ayetlerin sebebi nüzullerini araştırmalıdır. Daha sonra sureyi oluşturan bu konuları kendi aralarında irtibatlandırmalı ve surenin nazil olduğu tarihi bağlamı da göz önünde bulundurmalıdır. Ancak böyle bir çalışma sonucunda, bir bütün olarak, surenin üzerine bina edildiği genel/külli nizam tesbit edilmiş olur.Her surenin kendine özgü bir kimliği, hedefi ve üzerine bina edildiği genel bir sistemi vardır. Sad suresinin kimliği ise Kur'an'ın icaz yönüne dikkat çekmek, Kur'an'ın en temel konuları olan tevhid, nübüvvet ve ahiret hakkında detaylı bilgi vermektir.
Özet (Çeviri)
Tafseer term denotes to revealing or to elucidating that to infer meaning. More generally, tafseer is to revealingthe meaning which indicates; to make the closed literal meaning understandable and to elucidate and to interpret the sense of miscellaneous literal, which was meant.In technical words, tafseer is a science which aims to reveal meanings of verse of Quran; thereby, elucidate the purpose, which God aimed by this.However, tafseer is to elucidate the desired meaning in a subject by gathering all related-verses, either in the same or different sura; and thereafter, reviewing them in the integrity of the Quran by considering descending order of verses which were descended at Mecca and Medina, and making various comparisons which are limited to main wording of Quran.The tafseer of all subjects in a sura is to tafseer a sura by determining general and specific objectives of it and by linking the topics in an entirety fashion.A reviewer, who wants to tafseer a sura by using a tafseer method, has to maintain an opinion about the sura by determining the general objectives of the sura which will be tafseered. Then he/she should classify sura according to subjects and should attempt to understand each verse/verse group in its? own subject field. In this stage, he/she should investigate on etymologic and semantic features of concepts which form the subject and he/she should search for the reasons of the descending of these verses; if present. Thereafter, he/she should link the subjects which form the sura by considering the historical context of descending of sura. However, general law on which sura is constructed, should be determined by this fashion.Each sura has a specific identity, an objective and a general law on which it is constructed. Identity of Sâd Sura is to emphasize concision of the Quran and to give comprehensive information about unification, being a prophet and after life which are the main subjects of the Quran.