İstanbul basınında Kore Savaşı
Korean War in Istanbul press
- Tez No: 279276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, NATO, Kore Savaşı, İstanbul Basını ve Türk Tugayı, United Nations, NATO, Korean War, The İstanbul Media and Turkish Brigade
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında komünist rejimini Dünya'ya yayarak, kendi sömürge alanını yaratmaya çalışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği, savaştan bitkin olarak çıkan Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerini tehdit etmeye başlamıştır. Bu tehditten Türkiye Cumhuriyeti de nasibini almış, Boğazlar ve Doğu Anadolu üzerindeki tarihi Rus istekleri ile yeniden yüz yüze gelmiştir.Bu tehditlerden bunalan Türkiye Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefiklerin yanında yer alma konusunda kararsız kalınca, ihanet etmiş konumuna düştüğü için savaş sonrası yalnız bırakılmış ve Avrupa'dan aradığı desteği bulamamıştır. Destek için Atlantik ötesine yönelmiş ve bu desteği Amerika Birleşik Devletlerinde aramıştır.İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin Kore'ye asker gönderme kararında biraz da Müttefiklere ihanet etmediğini ispat etme, batı cephesinde yer alma çabası vardır.Türkiye Cumhuriyeti Kore'de Birleşmiş Milletler üyeliğinin gereğini yerine getirerek NATO üyeliği içinde güvenilir bir müttefik olduğunu ispatlamıştır.İstanbul basını ise sansürlerden, iktidar baskılarından kurtularak henüz emekleme döneminde iken Kore Savaşı olayı ile karşı karşıya kalmış ve başarılı bir sınav vermiştir. Kore Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kore' ye asker gönderme konusunu tarafsız olarak irdelemiş, Türk Tugayını Kore'ye gönderilmesinden itibaren yalnız bırakmamış, yaptığı muharebeleri takip etmiş, cepheden haberler vererek halkı bilgilendirme görevini yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Korea has been a target of invasions throughout the history due to its geopolitical importance. After the Second World War, Korea was divided into two along the 38th parallel and occupied by United States in the southern part and by Soviet Union in the northern part. This partitioning has later become a controversy called Korean Conflict.The first armed conflict of the cold war was North Korean invasion of the Republic of South Korea which was started in 25 June 1950. Communist North Korean attack caused United Nations (UN) to call for support from its members for South Korea in the name of world peace. In response to UN's call, Turkish government sent armed forces consisting of 5000 troops to South Korea which was criticized by the oppositional parties of the era.By sending a brigade to South Korea, Turkey has proven her side near the democratic nations that also had an influence on her becoming a NATO member. Istanbul media followed the Turkish army forces closely in South Korea; some news papers even deployed reporters on the battle field. Turkish nation has been taking pride in this event and Turkish soldiers fought in this battle are considered heroes.