196 Numaralı Besni Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation of 196 Numbered Besni Şer'iyye Register
- Tez No: 279304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT ÇELİKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer`iyye Sicili, Behisni, Ma'muretü'l-`Aziz, Mecelle, Vakıf, Mehir, Şer`iyye sicili, Behisni, Ma?muretü?l-`Aziz, Mecelle, Vakıf, Mihir
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Siyasal olaylar bölgelerin sosyo-kültürel ve ekonomik gerçeklerinden ayrı düşünülemez. Bu olgular birbirlerini etkilemektedir. Transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılan 196 Numaralı Besni Şer'iyye sicilinde 1910?1912 yılları arasında bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına ait tespitlerde bulunulmuştur. Bu değerlendirmeler neticesinde bölgede asayiş sorunlarına rastlanılmamıştır. Kadının toplum hayatındaki etkinliğinin yanında din değiştirme hareketlerine karşı Gayr-i Müslim ahalinin önyargılı hali görülmüştür. İdare mekanizmasının ve Müslüman ahalinin dini konulardaki hassas tavrı belgelere yansımıştır. Mahkeme süreçleri, bölgenin ekonomi yapısı, Müslim ve Gayr-i Müslim ahali arasındaki ilişki, vakıflar ve mahalli yapılanma konusunda tespitlerde bulunulmuştur. Şer'iyye Sicilleri bu açılardan tarihe kaynaklık eden kıymetli belgelerdir.
Özet (Çeviri)
Political events cannot be distinguished from socio-cultural and economic realities of regions. These facts affected each other. During the transcription and evaluation of 196 numbered Besni Şer`iyye Sicil, the regions social, cultural and economic situation, between the years of 1910-1912, were criticized. As a result of these evaluations no public security problems were found. Beside the influence of woman in society, however, Non-Muslim had prejudice about the religious conversion. The senstive attitude of administrative mechanism and Muslims on religious matters had been reflected to these documents. Also during the evaluations there had been determinations about court processes, economic structure of the region, the interaction between Muslims and Non Muslims, the foundations and the local formation. Şer`iyye Sicils are the local formation sources of history in that point.